marți

23 aprilie, 2024

14 octombrie, 2021

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele lunii august 2021 un deficit de 10,15 miliarde euro, cu aproape 55% peste nivelul din primele opt luni ale anului precedent. Majorarea de aproape 20% a deficitului pe partea de bunuri (de la -11,98 miliarde euro la -14,37 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere (-5,2%) a soldului pozitiv la servicii (de la 5,98 miliarde euro la 5,57 miliarde euro).

Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o majorare cu 45% a deficitului extern (de la -6 miliarde euro la -8,7 miliarde euro). Creșterea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+5,9%) a fost atenuată de evoluția negativă la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-2,1%).

Pe fondul reluării deplasărilor, deficitul din turism s-a situat peste cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-1,17 miliarde euro față de -1,05 miliarde euro).Totuși, s-au majorat ceva mai mult sumele încasate decât cele achitate, de unde a rezultat o majorare la 58% a gradului de acoperire pe sectorul de turism (altminteri, relativ redus).


Soldul negativ pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) a urcat la 2,26 miliarde euro, pe fondul unei creșteri importante (+16%) a ieșirilor, în timp ce intrările s-au mărit într-o măsură mai mica (+9%).

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut moderat (+9%), în timp ce ieșirile s-au majorat semnificativ (+26%). Astfel încât s-a diminuat puternic soldul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 1,14 miliarde euro, până la numai 0,82 miliarde euro, adică -28%).

Datoria externă totală a urcat la peste 135 miliarde euro

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2021 au urcat la 4.394 milioane euro, față de cele doar 1.481 milioane euro consemnate în anul anterior.Din acestea,participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 3.803 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 591 milioane euro.

Datoria externă totală a urcat în luna august anului cu mai mult de trei miliarde euro, ajungând la peste 135 miliarde euro, cu circa 8,4 miliarde euro peste cea consemnată la finele anului trecut.Majorarea s-a împărțit cam două treimi pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (+5,5 miliarde euro) și o treime pe segmentul datoriei pe termen scurt (+2,9 miliarde euro).


Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a scăzut de la 297 milioane euro în luna iulie la doar 267 milioane euro în luna august dar a rămas mult peste valoarea de 144 milioane euro consemnată la 31.12.2020. Precizare importantă, datele aferente finalului anului trecut au fost revizuite în totalitate, inclusiv la datoria externă.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii august 2021 a fost de 16,4%, valoare sensibil mai bună decât nivelul de 20,7% consemnat în decembrie 2020. În schimb, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,3 luni, sub cele cele 5,6 luni consemnate după anul precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut cu aproape cinci puncte procentuale față de luna anterioară, la 89,4%(aproape de nivelul din decembrie 2020, respectiv 90,3%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: