joi

28 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 mai, 2023

Credit Suisse a fost obligată, vineri, să-i plătească 926 de milioane de dolari fostului prim-ministru al Georgiei, Bidzina Ivanishvili. Curtea Comercială Internaţională din Singapore a considerat că divizia locală a credit Suisse nu a acţionat cu bună-credinţă şi a neglijat să păstreze în siguranţă activele lui Bidzina Ivanishvili.

Credit Suisse a declarat imediat că va contesta decizia, pentru că în acest caz nu ar fi fost vorba de fraudă, ci de o decizie investițională neinspirată, scrie Reuters, citată de News.ro.

Banii fostul premier georgian, pierduți de un consilier al credit Suisse trust din Singapore

Omul de afaceri miliardar Ivanishvili, care a fost prim-ministru al Georgiei din 2012 până în 2013, a plasat 1,1 miliarde de dolari sub tutela credit Suisse trust în 2005.


Avocaţii lui Ivanishvili, Cavinder Bull şi Woo Shu Yan, de la firma de avocatură Drew & Napier, au spus că eşecurile credit Suisse trust au dus la o gestionare defectuoasă, frauduloasă, şi la pierderi substanţiale.

În hotărârea publicată vineri, instanţa a declarat că banca nu a reuşit să protejeze activele lui Ivanishvili şi să-l împiedice pe Patrice Lescaudron, consilier la credit Suisse trust din Singapore, să aibă acces la acestea.

Lescaudron a fost condamnat de un tribunal elveţian în 2018 pentru falsificarea semnăturilor foştilor clienţi, inclusiv Ivanishvili, pe o perioadă de opt ani. Acesta a recunoscut că a falsificat tranzacţiile şi a ascuns pierderile, într-o schemă care i-a adus zeci de milioane de franci elveţieni.

El a fost eliberat în 2019 şi s-a sinucis în 2020.

Toleranță față de cei care încalcă reglementările pentru prevenirea fraudei


”Nu se acceptă că inculpatul a avut o conduită rezonabilă”, a spus judecătorul Patricia Bergin într-o hotărâre scrisă. „A preferat importanţa ca domnul Lescaudron să păstreze un client mare, reclamantul, în cadrul organizaţiei credit Suisse, decât respectarea obligaţiei sale de bază de a păstra activele Trustului în siguranţă”.

Credit Suisse ştia că Lescaudron a încălcat reglementările menite să prevină frauda şi a aşteptat până la doi ani un răspuns din partea lui când a fost interogat, a spus Bergin.

”Toleranţa sa faţă de aceste încălcări flagrante nu a fost de bună-credinţă şi a fost nerezonabilă”, a adăugat Bergin.

Cele 926 de milioane de dolari care urmează să fie plătite de credit Suisse vor fi reduse cu 79 de milioane de dolari, sumă plătită deja în decembrie.

Banca a mai pierdut un proces cu Bidzina Ivanishvili

”Hotărârea publicată astăzi este greşită şi pune probleme juridice foarte importante. credit Suisse trust Limited intenţionează să depună un recurs”, a declarat credit Suisse într-un comunicat.

Banca face apel şi împotriva unei alte hotărâri, legate de gestionarea activelor lui Ivanishvili.

Un tribunal din Bermuda a hotărât în martie 2022 că lui Ivanishvili şi familiei sale li se datorează daune de aproximativ 600 de milioane de dolari din partea companiei locale de asigurări de viaţă a credit Suisse.

Suma finală datorată de credit Suisse ar trebui redusă şi mai mult pentru a preveni o suprapunere cu cazul Bermude şi pentru a preveni o aşa-numită dublă recuperare, a spus instanţa.

O persoană familiarizată cu problema a spus că suprapunerea este estimată la aproximativ 300 de milioane de dolari şi că credit Suisse a constituit deja provizioane pentru o parte din compensaţia totală.

Credit Suisse susține că nu a fost fraudă, ci decizie de investiție neinspirată

În cazul Singapore, banca va face recurs pe baza faptului că acea compensaţie se referă la banii pierduţi din cauza unor decizii de investiţii proaste, mai degrabă decât din fraudă.

Un purtător de cuvânt al lui Ivanishvili a salutat decizia din Singapore.

”În pofida hotărârii din Bermuda de anul trecut şi a admiterii încălcării obligaţiilor în timpul procesului din Singapore, credit Suisse a continuat să frustreze eforturile clienţilor noştri de a căuta reparaţii pentru crimele comise de angajaţii săi. Ne aşteptăm ca credit Suisse să respecte pe deplin hotărârea şi să accepte în cele din urmă responsabilitatea pentru eşecurile sale”, a spus purtătorul de cuvânt al fostului premier.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: