8 octombrie, 2020

Carieră de lignit a CE Oltenia

Pierderile brute ale Complexului Energetic Oltenia bugetate pe 2020 vor crește cu 36,9% față de cele din 2019, până la 1.137 milioane de lei, potrivit proiectului de rectificare de buget al companiei, supus ședinței de guvern de joi.

„Situația dificilă în care se află societatea se datorează în principal creșterii constante a cheltuielilor cu certificatele de gaze cu efect de seră”, spune nota de fundamentare a HG de aprobare a rectificării de buget.

Pierderile cresc deși costul certificatelor verzi ar fi trebuit să scadă în urma reducerii producției de cărbune și de electricitate, ca urmare a diminuării cererii provocate de criza coronavirus.


În bugetul aprobat inițial s-au estimat pierderi brute de 830 milioane de lei, iar cheltuielile cu certificatele verzi (de emisii CO2) la peste 1,4 miliarde de lei, calculate la un preț de aproximativ 27,5 euro/certificat.

Între timp, prețul energiei electrice a scăzut din cauza crizei, iar veniturile a trebuit să fie reduse cu 35,97% față de bugetul aprobat inițial.

Astfel că „pentru a putea compensa, prin prețul energiei electrice, creșterea peste 27,5 euro/certificat, ar trebui ca prețul energiei electrice produse de societate pe piața românească de energie să fie majorat de la 249 lei/MWh, până la valori de peste 76 euro/MWh (peste 360 lei/MWh), iar la o creștere preconizata de circa 30 euro/certificat, prețul aceleiasi companii să fie de peste 78 euro/MWh (370 lei/MWh)”, potrivit documentului citat.

Prețul electricității mult sub prognoze

CE Oltenia nu a reușit să-și vândă electricitatea nici în pierder, înainte de criză, la sfârșitul luni februarie, la un preț de 267 lei / MWh. Ulterior, prețurile au scăzut, dar au revenit până la 245 lei / MWh în 1 octombrie, pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale a Bursei autohtone OPCOM.


Piața este mult sub prețul mediu de vânzare prognozat la calcului bugetului inițial, de 298 lei / MWh. Prețul mediu realizat în Semestrul 1 a fost de 249 lei/.

În același timp, prețul certificatelor de CO2 se menține la un nivel ridicat, ceea ce a dus la un rezultat brut negativ majorat cu 307 milioane de lei pe Semestrul 1.

CE Oltenia așteaptă de la Comisia Europeană aprobarea planului de restructurare la care s-a angajat în urma incapacității de a înapoia un credit de la Trezoreria Statului, menit să acopere tot cheltuieli cu certificatele verzi. Astfel, creditul s-a transformat în ajutor de stat.

(Citiți și: „Planul de restructurare al CE Oltenia va fi trimis la Bruxelles, cu propuneri de investiții de 3,5 mld. euro”)

Datele rectificării bugetului CE Oltenia

Proiectul de buget rectificat al companiei – unul dintre cei mai mari producători de energie din România, se bazează pe datele:

  • producția de 8,5 TWh energie electrică produsă din care 7,0 TWh energie electrică netă și 13,6 milioane
    tone producție proprie cărbune;
  • diminuarea veniturilor totale cu 35,97% față de bugetul aprobat pe anul 2020, „ca urmare a scăderii producției de energie electrică și a producției de cărbune, concomitent cu reducerea cheltuielilor totale cu 22,08% față de bugetul aprobat pe anul 2020, ceea ce conduce la un rezultat brut negativ în sumă de 1.136.948 mii lei;
  • reducerea productivității muncii cu 38,4% datorită scăderii veniturilor din exploatare, în condițiile scăderii producției de energie electrică și a producției de cărbune;
  • creșterea cu 268 mii lei a nivelului cheltuielilor totale la 1000 lei venituri totale, față de nivelul aprobat prin bugetul inițial;
  • cheltuielile de natură salarială au fost diminuate cu 7,24% față de bugetul aprobat cu sumele primite de la bugetul de stat, cât și cu sume aferente tichetelor de masă neconsumate pe perioada șomajului tehnic, urmând ca în bugetul pe
  • anul 2021, cheltuiala de natură salarială să fie reîntregită cu aceste sume;
  • scăderea câștigului mediu brut pe salariat cu 7,6% față de nivelul aprobat în bugetul inițial;
  • programul de plăți restante se menține la nivelul aprobat prin bugetul inițial, în sumă de 42.599 mii lei.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: