marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 martie, 2019

Elena Udrea și Rudel Obreja
Elena Udrea și Rudel Obreja

Cererea pentru azil politic depusă de Elena Udrea în Costa Rica a fost respins, miercuri, de o comisie administrativă, a declarat avocatul acesteia.

Avocatul Veronel Rădulescu a declarat, miercuri, pentru News.ro, că o comisie administrativă de imigrări a respins cererea Elenei Udrea de acordare a azilului politic în Costa Rica. Decizia nu este definitivă.

Ea a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu, în Dosarul Gala Bute, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat, în decembrie 2018, executarea pedepsei, ca urmare a deciziei CCR privind completurile de cinci judecători.


La fel s-a întâmplat și cu fostul ministru al Marilor Proiecte Dan Coman Șova (Dosar nr. 3215/1/2018) și fostul ministru al Economiei Constantin Niță, care au fost eliberați din penitenciar, unde își executau pedepsele primite.

Suspendarea pedepselor este valabilă doar până la soluţionarea contestaţiei în anulare, când cei de mai sus s-ar putea întoarce în penitenciar.  

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica, în octombrie 2018, pe numele lor existând mandate de urmărire internațională.

Între timp, fostul ministru al Turismului a născut o fetiță și a obținut statut provizoriu de refugiat, până la soluționarea cererii de azil politic.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

România și Costa Rica nu au tratat de extrădare, însă ambele sunt semnatare ale Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției, adoptată în octombrie 2003. Conform acesteia, statele semnatare se obligă să respecte cererile de extrădare emise pe numele unor persoane condamnate pentru corupție.

În baza acestei Convenții, România a trimis în Costa Rica un fugar pe numele căruia exista o solicitare și se pregătește să extrădeze o a doua persoană.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: