duminică

24 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 octombrie, 2021

Impactul ieșirii Marii Britanii din UE (Brexit) asupra economiei britanice va fi mai grav pe termen lung decât pandemia Covid-19.

Ieşirea din UE a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord îi va reduce cu 4% produsul intern brut (PIB) potențial pe termen lung.

Efectul pandemiei îl va diminua cu „încă 2%”, potrivit estimărilor Office for Budget Responsibility  (OBR), citate de Richard Hughes, preşedintele acestui organism public de previziune bugetară, într-un interviu pentru BBC.


„Pe termen lung, Brexit are un impact decât pandemia”, a tras concluzia Richard Hughes, după ce OBR a avertizat despre creșterea costului vieții în cel mai rapid ritm  din ultimii 30 de ani.

Problemele revenirii după pandemie

OBR a revizuit în creştere previziunea sa de creştere economică pentru acest an – la 6,5% de la 4% anterior – şi a revizuit în scădere estimarea sa privind impactul pe termen lung al pandemiei asupra Produsului Intern Brut (PIB) – la 2%, faţă de 3%, potrivit AFP și Digi24.

„Cu timpul, vor deveni din ce în ce mai greu de distins efectele pandemiei de alţi factori, precum Brexit-ul”, a avertizat OBR în raportul în care îşi prezintă previziunile economice.

În pofida unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, comerţul cu bunuri între insulă şi continent a scăzut după intrarea efectivă în vigoare a Brexit-ului.


Ieşirea britanică din UE a complicat, de asemenea, foarte puternic venirea în Regatul Unit a lucrătorilor europeni, ceea ce agravează penuriile de mână de lucru şi perturbările lanţurilor de aprovizionare ale ţării.

Relansarea activităţii economice în lume, după ridicarea multiplelor măsuri sanitare din cauza pandemiei, antrenează în plus vârfuri ale cererii şi blocări ale porturilor şi capacităţilor de transport maritime.

În previziunile sale de miercuri, OBR prognozează revenirea activităţii economice la nivelul său de dinainte de pandemie încă de la începutul lui 2022, cu o creştere care încetineşte totuşi la 6% anul viitor, potrivit Agerpres.

Relansarea arată semne de scădere de tonus pentru Regatul Unit, care are de suferit din cauza penuriei de mână de lucru, creşterii preţurilor la energie, problemelor de aprovizionare, fără a omite însă şi numărul din nou ridicat de cazuri de COVID-19.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: