Marea Britanie are cu cea mai mare criză a forței de muncă din 1997
luni

25 octombrie, 2021

„After Brexit”: Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare criză a forței de muncă din 1997 încoace

10 iulie, 2021

Angajatorii britanicii se confruntă cu cea mai mare criză a forței de muncă de la începutul anilor ’90, relevată de redeschiderea economiei după lockdown-ul anti-Covid și amplificată de scăderea masivă a numărului de muncitori din afara țării din cauza Brexit.

Criza de forță de muncă riscă să împiedice relansarea economică, căci numărul de muncitori disponibili a scăzut în luna iunie cu cel mai rapid nivel din 1997 încoace, potrivit datelor Confederației pentru Angajare și Recrutare (REC) din Marea Britanie și KPMG, citate de The Guardian.


Companiile de recrutare se plâng de mari probleme într-un număr mare de sectoare ale economiei și pierderi de forță de muncă în domenii precum transporturi și logistică, ospitalitate, industria de prelucrare și construcții.

Sunt greu de găsit de mai multe luni bucătari șefi și asistenți pentru aceștia, personali de curățenie și pentru depozite. Mai nou se constată probleme mari și în finanțe, IT, contabilitate sau inginerie.

Companiile cer ajutorul guvernului

„Avem nevoie mai mjult cva oricând ca firmele și guvernul să contribuie la reintegrarea și dezvoltarea profesională a potențialilor angajați, pentru că decalajul de calificare al forței de muncă riscă să încetinească relansarea economică a Regatului Unit”, a spus Claire Warnes, director pentru educație, calificare și productivitate la KPMG UK, citată de The Guardian.


Graba pentru a redeschide economia după restricțiile anti-pandemice a sporit problemele de recrutare, iar acestea sunt complicate de numărul în scădere de lucrători din străinătate, unul dintre efectele Brexit.

Un sondaj al REC și KPMG la peste 400 de firme de recrutare, o creștere puternică a cererii de forță de muncă a însemnat că numărul de angajați disponibili a scăzut la fel de repede.

Datele oficiale arată că în jur de 1,5 milioane de angajați sunt încă „dezangajați” (eng. – furloughed, n. red. – trimiși în concediu fără plată din cauza problemelor economice ale companiei), iar restricțiile încă limitează reîntoarcerea lor completă la lucru.

Lanțurile de aprovizionare se prăbușesc

Guvernul britanic a anunțat, miercuri, că va relaxa reglementările în ce privește programul de lucru al șoferilor de tir, într-o încercare de a reduce din efectele deficitului critic de șoferi calificați să conducă astfel de vehicule, conform Reuters.

„Suntem conștienți de deficitul de șoferi, așa că voi anunța o creștere temporară a orelor de lucru ale șoferilor din 12 iulie, pentru a de flexibilitate companiilor”, a anunțat ministrul transporturilor britanic, Grant Shapps.

Premier Foods, una dintre cele mai mari companii alimentare britanice a cerut guvernului să folosească armata pentru a distribui produse, săptămâna trecută.

Liderii din industrie au avertizat că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu probleme de aprovizionare și rafturi goale în vară, în contextul prăbușirii lanțurilor de aprovizionare

60% dintre angajații din industria alimentară sunt din UE

Deficitul de mână de lucru cu care se confruntă fermierii şi procesatorii începe să afecteze şi producţia de carne. British Meat Processors Association susţine că sectorul analizează închiderea unor linii de producţie locale şi cumpărarea de peste hotare. Companiile au redus deja producţia din cauza lipsei de personal care să se ocupe de procesare şi a şoferilor care să efectueze livrările.

(Citiți și: „Creştere semnificativă a costului orar al forţei de muncă, pe contrasens cu scăderea puternică a PIB. Consecințe”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Producţia de carne de pui a scăzut deja cu 10% în ultimele săptămâni, susţine British Poultry Council. Acest organism a făcut deja un apel către miniştrii de la Londra să vină în ajutorul industriei, în interiorul căreia 60% din angajaţi sunt cetăţeni din UE, pentru a-i permite să poată să recruteze mai mulţi oameni din afara Marii Britanii.

„Guvernul trebuie să facă din producţia alimentară un caz special care să fie tratat ca o problemă de securitate naţională. Pierderea controlului asupra modului în care ne hrănim ca ţară ar submina producătorii britanici de alimente” susţine directorul general de la British Poultry Council.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr