duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2021

Simbolurile creșterii și scăderii pieței în fața sediului vechi al Bursei din Frankfurt

În topul burselor europene după valoarea medie a tranzacțiilor zilnice, Bursa din Amsterdam a depășit din nou London Stock Exchange (LSE) în iulie și august, în competiția declanșată de Brexit, care a obligat multe companii europene listate la Londra să se mute pe o piață continentală.

Lichiditatea medie zilnică a fost la Amsterdam de 8,23 miliarde de euro  în august, faţă de 7,63 miliarde de euro la Bursa din Londra, iar în iulie de 8,86 miliarde de euro față de  8,67 miliarde de euro la Londra, potrivit Cboe Europe.

Bursa din Amsdterdam face parte din grupul Euronext, care este liderul Europei și luni, în timp ce LSE este abia pe locul 4. Euronext mai include și bursele din Paris, Milano, Bruxelles, Lisabona și Oslo.


Competiție strânsă, ierarhie indecisă

Bursa din Amsterdam a urcat pe primul loc încă din ianuarie, prima zi în care, ca urmare a Brexitului, nu au mai fost valabile „pașapoartele europene”, prin care entitățile de pe piața britanică aveau același regim cu cele din UE.

(Citiți și: „Prima zi bursieră post-Brexit: Londra pierde statutul de centru financiar al UE, în defavoarea burselor de pe continent”)

Apoi la conducerea cursei cele două burse au alternat,  în iunie Londra plasându-se înaintea Amsterdamului, la relativ mică diferență: Londra a înregistrat tranzacții zilnice de 8,9 miliarde de euro în medie, față de 8,8 miliarde la Amsterdam.

Companiile listate cu activitate în toată Europa și chiar în lumea întreagă au fost obligate să aleagă o piață continentală pentru că reglementările celei britanice nu au mai fost recunoscute în UE. Continarea listării la Londra ar fi însemnat cheltuieli în plus mult prea mari pentru investitori și pentru inermediari.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

LSE continue să lupte pentru supremație, contând pe reputația și adâncipea pieței și introducând facilitățși menite să îi sporească atractivitatea. La Londra sunt încă listate și titluri globale emise în baza deținerilor de acțiuni ale Fondului Proprietatea (FP) și Romgaz (SNG).

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: