În topul burselor europene după valoarea medie a tranzacțiilor zilnice, Bursa din Amsterdam a depășit din nou London Stock Exchange (LSE) în iulie și august, în competiția declanșată de Brexit, care a obligat multe companii europene listate la Londra să se mute pe o piață continentală.
Lichiditatea medie zilnică a fost la Amsterdam de 8,23 miliarde de euro în august, faţă de 7,63 miliarde de euro la Bursa din Londra, iar în iulie de 8,86 miliarde de euro față de 8,67 miliarde de euro la Londra, potrivit Cboe Europe.
Bursa din Amsdterdam face parte din grupul Euronext, care este liderul Europei și luni, în timp ce LSE este abia pe locul 4. Euronext mai include și bursele din Paris, Milano, Bruxelles, Lisabona și Oslo.
Competiție strânsă, ierarhie indecisă
Bursa din Amsterdam a urcat pe primul loc încă din ianuarie, prima zi în care, ca urmare a Brexitului, nu au mai fost valabile „pașapoartele europene”, prin care entitățile de pe piața britanică aveau același regim cu cele din UE.
(Citiți și: „Prima zi bursieră post-Brexit: Londra pierde statutul de centru financiar al UE, în defavoarea burselor de pe continent”)
Apoi la conducerea cursei cele două burse au alternat, în iunie Londra plasându-se înaintea Amsterdamului, la relativ mică diferență: Londra a înregistrat tranzacții zilnice de 8,9 miliarde de euro în medie, față de 8,8 miliarde la Amsterdam.
Companiile listate cu activitate în toată Europa și chiar în lumea întreagă au fost obligate să aleagă o piață continentală pentru că reglementările celei britanice nu au mai fost recunoscute în UE. Continarea listării la Londra ar fi însemnat cheltuieli în plus mult prea mari pentru investitori și pentru inermediari.
LSE continue să lupte pentru supremație, contând pe reputația și adâncipea pieței și introducând facilitățși menite să îi sporească atractivitatea. La Londra sunt încă listate și titluri globale emise în baza deținerilor de acțiuni ale Fondului Proprietatea (FP) și Romgaz (SNG).