România este statul european cu cele mai mici cheltuie destinate sănătății. Cu toate acestea, statisticile DNA arată că mita din acest domeniu este mai mare – poate ajunge la 25% din valoarea contractelor, spre deosebire de 10%, practica obișnuită în celălalte sectoare (în infrastructură este de 2%).
Dosarele instrumentate de DNA arată că „există vulnerabilități majore în cadrul sistemului de sănătate publică”, a declarat marți Laura Codruța Kovesi.
Potrivit acesteia, există cinci domenii de manifestare a corupției în sistemul de sănătate: achiziții publice, servicii medicale, bugetarea unor plăți, accesul personalului în sistemul medical și autorizarea farmaciilor.
Achizițiile publice
- Mita se dă direct managerului de spital sau este mascată prin servicii fictive ale unor firme de consultanță care sunt ale managerului sau ale unor apropiați ai managerului.
- În acest scop au fost înființate firme offshore, tocmai pentru a primi foloasele sau banii dați drept mită.
- Exemple – cazuri în care a fost cumpărată la suprapreț aparatură care nu a putut fi folosită.
Servicii medicale
- Atunci când pacienții dau bani personalului medical.
- În acest caz valoarea mitei nu este mare, dar impresionantă este ritmicitatea actului. „De multe ori, sumele sunt impresionante”, a explicat Laura Codruța Kovesi.
Mită pentru bugetarea unor plăți
- Bugetarea este condiționată de plata nelegală, lunară, a unei sume fixe de către managerul respectivei instituții medicale, președintelui Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
- Demersul legal de negociere, semnare, executare a contractului de finanțare și urmărirea plăților este dublat de un demers nelegal de negociere și primire a mitei.
Angajări
- „Tarifele” sunt fixe și toată lumea știe cât și cui trebuie să dea.
- De exemplu, pentru un post de infirmier se plătesc 2.500 de euro, pentru unul de asistent – 1.500 de euro, pentru registrator medical – 1.500 de euro.
Autorizarea farmaciilor
- Plăți nelegale pentru facilitarea emiterii autorizațiilor într-un timp mai scurt decât cel uzual.
- Darea de mită reprezintă un imbold pentru respectarea termenului legal, în condițiile în care solicitanții au depus dosare corecte și complete.