vineri

29 martie, 2024

20 noiembrie, 2020

Principala temă de dezbatere a reuniunii de joi a Consiliului European a fost pandemia.

Liderii UE au exprimat joi îngrijorarea că ridicarea restricțiilor în prag de Sărbători ar putea aduce un al treilea val al pandemiei și au insistat pentru ca toate statele să mențină interdicții de călătorie între Crăciun și Anul Nou, indiferent de costurile- economice și sociale- pe care le generează această interdicție.

Pledoarii la precauție

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Euractiv, le-a spus celor 27 de lideri europeni: ”Am învățat cu toții din experiențele acumulate în vară, când am constatat cât de dificilă este ieșire dintr-un val de pandemie… faptul că ne-am relaxat rapid a avut un impact semnificativ în perioada imediat următoare. De aceea, este cazul să gestionăm cu foarte mare atenție așteptările populare. Vom înainta propuneri de abordare comună, graduală de ridicare a măsurilor restrictive. Este foarte important să evităm riscurile apariției unui al treilea val de infectări”.


”Trebuie să demonstrăm că ne-am învățat lecția și să fim precauți când ridicăm restricții. Lucrurile trebuie să se întâmple gradual și progresiv. Cu toții ne dorim să sărbătorim finalul acestui an, dar trebuie să o facem în siguranță”, a spus și președintele Consiliului, Charles Michel.

Apelurile au fost susținute și de premierul Belgiei, Alexander de Croo, care a avertizat că UE trebuie să aplice o strategie comună pentru a evita apariția unui nou val, al treilea, de Crăciun.

Soluție improbabilă de compromis: ”pașaportul” testului rapid antigen

Liderii UE au descris dificultatea de a stabili protocoale comune, iar ca soluție de compromis s-a avansat utilizarea testelor antigen rapide, în baza cărora călătoriile în interiorul UE a celor cu rezultate negative ar putea fi permise chiar dacă vin dintr-o țară în care se înregistrează un număr mare de infectări.

Soluția a fost susținută inclusiv de România.

(Citiți și: ”Consiliu European ”de planificare a dezastrelor”: toate marile probleme rămân suspendate”)


Ursula von der Leyen, care este medic ca pregătire, a explicat însă că testele rapide sunt mai puțin exacte decât testele PCR și că în piață există teste antigen rapide de calitate extrem de diferită.

Teoretic, UE ar trebui să facă rapid o ”clasificare a nivelului de încredere” ale acestui tip de teste, eventual să aprobe măsura călătoriilor permise de un rezultat negativ emis de primele considerate a fi cele mai exacte.

Vaccin- UE are contracte cu 4 producători și negociază cu alți 2

La reuniunea de joi s-a discutat și despre obstacolele logistice în calea producerii și distribuirii pe scară largă a vaccinelor, dar și de pericolul pe care îl reprezintă campaniile anti-vaccin. La ultimul punct soluția unanim acceptată a fost cea de derulare a unor campanii agresive în favoarea vaccinării.

În ceea ce privește vaccinurile, Ursula von der Leyen a avertizat statele membre să nu utilizeze vaccin produs de Rusia, care nu este deocamdată aprobat de UE și în legătură cu care au fost comunicate foarte puține rezultate ale studiilor clinice.

Uniunea Europeană a contractat deja sute de milioane de doze din viitoarele vaccinuri care ar urma să fie aprobate de Agenția europeană a medicamentelor și produse de BioNTech, Purevac, AstraZeneca și de Sanofi, dacă toți aceștia vor deține produse certificate.

”Suntem în plin proces de negociere cu Moderna și am demarat discuții cu Novavax”, a anunțat Ursula von der Leyen, care a mulțumit statelor membre pentru susținerea pe care o acordă programului comun de achiziție a vaccinurilor anti-Covid.

Președintele Comisiei a mai precizat că, în ceea ce privește produsele la care lucrează companiile americane, Agenția europeană EMA se află în contact zilnic cu instituția echivalentă din SUA, FDA, pentru a afla stadiul în care se află vaccinurile promise.

În UE sunt confirmate în acest moment, de datele Centrului European de Prevenire și de Control a Îmbolnăvirilor, 11,3 milioane de cazuri de infectare cu Covid-19 și aproximativ 280.000 de decese provocate de virus. Pandemia coronavirus a împins UE în recesiune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: