20 noiembrie, 2020

Consiliul European organizat joi în format on-line a fost ”unul de planificare a dezastrelor” – este opinia presei europene, care transmite  că liderii UE 27 nu au găsit rezolvare niciuneia dintre crizele curente: pandemia continuă de coronavirus, blocajul în care a intrat procedura de adoptare a bugetului multianual al UE, amenințat de veto-ul Poloniei și Ungariei –  și negocierile Brexit.

La reuniunea de joi seara, care a durat aproximativ 3 ore, liderii europeni au fost anunțați oficial că primele vaccinuri anti-Covid vor intra pe piață în decembrie- singura veste bună la acest summit, consideră Politico.


În ceea ce privește bugetul și fondurile Planului de revenire economică, liderii UE speră în aprobarea acestora în cadrul unui summit care va fi organizat la început de decembrie, având în față, scrie Euractiv,  soluții la extrem:

pe de-o parte, Angela Merkel și Charles Michel au promis că vor duce o insistentă muncă de convingere a celor de acum 3 state (Ungaria, Polonia, Slovenia) care se opun mecanismului de condiționare a accesului la fondurile europene și au exprimat convingerea că vor reuși să elimine opoziția acestora,

pe de altă parte, propunerea Olandei și Franței- văzută de mulți doar ca alternativă teoretică, nu și practică-  este ca planul de revenire să facă obiectul unor acorduri interguvernamentale, fără participarea celor care se opun.

Bugetul UE – soluții la extrem propuse spre aplicare

Dacă în lupta comună împotriva Covid-19 există măcar o veste bună- vaccinurile, în ceea ce privește cele 1,8 trilioane euro (bugetul și planul de relansare) nu există deocamdată o soluție clară și rapidă pentru adoptare.


Cancelarul Angela Merkel a asigurat că va conduce negocieri intense cu guvernele statelor care se opun acum ideii de condiționare a accesului la fondurile europene de respectarea statului de drept, în ciuda faptului că acest principiu a fost unanim acceptat la summitul din iulie. Atât Angela Merkel cât și Charles Michel au exprimat convingerea că acest demers va reusi în final.

O altă soluție propusă la acest summit este un ”răboi al nervilor”. O parte a lderilor UE este de părere că nimeni nu trebuie să mai discute cu Polonia și cu Ungaria pe această temă și să lase aceste state să își reconsidere pozițiile în fața previzibilului val de presiune și de critici, atât europene cât și din plan intern. Propunerea mizează pe faptul că Ungaria și Polonia nu vor dori să fie unanim considerate vinovate și trase la răspundere de cetățeni.

Ultimele vești de pe frontul coronavirus

Principala temă de dezbatere a reuniunii a fost pandemia. Liderii UE au descris dificultatea de a stabili protocoale comune pentru utilizarea testelor antigen rapide, în baza cărora călătoriile în interiorul UE a celor cu rezultate negative ar putea fi permise chiar dacă vin dintr-o țară în care se înregistrează un număr mare de infectări.

(Citiți și: ”Coronavirus – Statele membre UE avertizate să mențină restricții de Sărbători, indiferent de consturi”)

Ursula von der Leyen, care este medic ca pregătire, a explicat că testele rapide sunt mai puțin exacte decât testele PCR și că în piață există teste antigen rapide de calitate extrem de diferită.

S-a mai vorbit despre obstacolele logistice în calea producerii și distribuirii pe scară largă a vaccinelor, dar și de pericolul pe care îl reprezintă campaniile anti-vaccin. La ultimul punct soluția unanim acceptată a fost cea de derulare a unor campanii agresive în favoarea vaccinării.

În ceea ce privește vaccinurile, Ursula von der Leyen a avertizat statele membre să nu utilizeze vaccin produs de Rusia, care nu este deocamdată aprobat de UE și în legătură cu care au fost comunicate foarte puține rezultate ale studiilor clinice.

Liderii UE au mai exprimat îngrijorarea că ridicarea restricțiilor în prag de Sărbători ar putea aduce un al treilea val al pandemiei și au insistat pentru ca toate statele să mențină interdicții de călătorie între Crăciun și Anul Nou indiferent de costurile pe care le generează această interdicție.

Franța și Olanda cer planuri urgente în caz de eșec al negocierilor cu Marea Britanie

În ceea ce privește stadiul negocierilor cu Marea Britanie pentru încheierea unui acord comercial complex, președintele Emmanuel Macron și premierul Mark Rutte au fost cei care au cerut cel mai insistent Comisiei Europene să finalizeze urgent planuri care să prevină blocajele care ar apărea după 31 decembrie 2020 în situația, foarte probabilă, în care UE și Marea Britanie să nu semneze un acord.

Negocierile au depășit deja 3 termene limită, iar ca situația să fie și mai rea, discuțiile părților au fost temporar suspendate din cauza faptului că un înalt oficial UE a fost testat pozitiv pentru coronavirus și nu mai poate participa la rundele de negocieri care se derulează în format fizic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: