România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Corina Crețu: Mă îngrijorează tensiunile dintre Guvern și BNR
de Razvan Diaconu , 20.4.2019
Comisarul european Corina Creţu s-a declarat, sâmbătă, îngrijorată de tensiunile dintre guvern și BNR și și-a manifestat nedumerirea față de ”dublul limbaj” practicat de PSD în relația cu UE.
Corina Crețu, membru al Comisiei Juncker și sprijinită de PSD ca să ocupe o funcție în executivul european, candidează acum pe listele ProRomânia la alegerile europarlamentare din mai.
”Mă îngrijorează şi această tensiune între guvern şi Banca Naţională, pentru că sunt cele două entităţi care trebuie să pregătească economia românească (…) pentru aderarea la zona euro. Eu zic că nu este cazul să stabilim termene. Este important ca economia românească să fie suficient de matură, astfel încât să suporte cu bine cetăţenii României această tranziţie, care ar însemna un pas enorm înainte, dacă România va fi pregătită”, a spus, potrivit Agerpres, Comisarul Corina Crețu.
Corina Creţu a acuzat și “dublul limbaj” al principalului partid de guvernământ în legătură cu atitudinea faţă de Uniunea Europeană. “Nu înţeleg acest dublu limbaj: pe de o parte, aceeaşi echipă, aceiaşi oameni de pe aceeaşi scenă. spun că suntem cei mai pro-europeni, după aceea altcineva spune că Europa otrăveşte românii”, a spus Corina Creţu.
Declarația se referă la campania, relansată recent de PSD, de acuzații aduse companiilor europene că aduc în România mărfuri de calitate inferioară celor comercializate în Vest. Ministrul Petre Daea a afirmat sâmbătă, la Antena 3, că autoritățile române vor să descurajeze consumul de mărfuri, în principal alimentare, importate din Occident.
Comisarul European mai consideră că aderarea României la zona euro ar însemna “un pas enorm înainte”, dar, înainte de a avansa termene, Guvernul ar trebui să se asigure că economia ţării este pregătită.
“În primul rând, aderarea la zona euro depinde de starea economiei româneşti, pentru că altfel riscă să se transforme într-un bumerang şi (…) în loc de beneficii, să fie o povară pe umerii cetăţenilor, care se vor trezi dintr-o dată că vor trebui să piardă foarte mulţi bani”, a mai spus Corina Crețu.
Începând cu 2018, Corina Crețu a început să reproșeze autorităților române faptul că nu sunt interesate de atragerea de fonduri europene.