joi

18 aprilie, 2024

29 noiembrie, 2018

Un număr 12 bebeluşi născuţi la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Profesor Doctor Panait Sârbu (Maternitatea Giuleşti) au fost depistați cu bacteria stafilococ auriu meticilino.

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” au fost aduși în ultimele zile 14 bebeluși născuți la Giulești, în stare gravă, deși fuseseră externați de la Panait Sârbu fără nicio mențiune privind eventuale probleme.

Dintre cei 14, 12 erau infectați cu stafilococ auriu meticilino, și în cazul a șase dintre ei medicii au decis să continue supravegherea și tratamentul în spital. Trei dintre ei au probleme respiratorii, iar trei – infecţii cutanate.

Maternitatea Giulești își declină orice responsabilitate


Bebelușii născuţi la Giuleşti au fost externaţi fără să prezinte vreun semn de afectare cutanată, ei fiind internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” după 10-21 de zile de la externare, susțin reprezentanții maternității și Primăria Capitalei.

“Din maternitatea Giuleşti nu a fost transferat nici măcar un bebeluş cu infecţie intraspitalicească. Am întrebat şi noi. Mi s-a spus că aceştia ar fi copii care s-au născut în urmă cu trei săptămâni. Dacă sunt externaţi de la noi şi apare în 48 de ore (infecţia – n. red.), într-adevăr se consideră infecţie intraspitalicească. Dar dacă ei s-au internat după zece zile sau 28, după cum se spune, atunci nu mai este infecţie intraspitalicească”, a declarat purtătorul de cuvânt al maternității, Doru Pană.

Specialiștii spun că probabilitatea ca bebelușii să fi fost infectați acasă este foarte mică, având în vedere că toți au fost născuți în aceeași maternitate, iar mediul spitalicesc constituie principala cauză a infecţiei cu stafilococ auriu.

Acesta mai este numit şi „superbacteria”, deoarece nu mai răspunde la acţiunea multor antibiotice. Infecţia cu stafilococ nu este severă decât în cazul pacienţilor imunodeficitari, când stafilococul auriu poate duce la apariţia complicaţiilor: pneumonie sau sepsis (o infecţie care afectează sângele).


La Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Panait Sârbu”, se derulează o investigaţie epidemiologică pentru a stabili dacă există o legătură între naşterile celor 12 bebeluşi şi informaţiile că aceştia au ajuns cu diferite infecţii la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”.

 

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică București a declanșat controale epidemiologice în toate maternitățile din Capitală, pentru a verifica existența unor bacterii spitalicești și modul în care se face dezinfectarea.

România riscă să ajungă în punctul în care va pierde bătălia cu infecțiile spitalicești

România se apropie de punctul în care infecțiile nosocomiale (intraspitalicești) vor deveni imposibil de tratat, din cauza rezistenței la antibiotice, avertiza un raport de anul acesta al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB).

„Acest lucru va afecta grav capacitatea spitalelor de a oferi servicii indispensabile, precum tratamentul bolnavilor de cancer, intervenții chirurgicale de specialitate sau terapie intensivă”, explica documentul.

Infecţiile nosocomiale sunt subraportate consistent în România, așa încât oficial, în 2017, rata era 0,53 cazuri la 100 de pacienți externați, cu mult sub media europeană, situată înjurul a 6%.

Până în 2016, managerii spitalelor erau puteau fi penalizați din cauza procentului raportat, fapt ce a fost considerat ca motiv principal al subraportării. Reglementarea respectivă a fost eliminată, rata a crescut foarte puțin, rămânând cu mult sub plafonul real.

Rata de raportare a infecțiilor nosocomiale În spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei, rata raportată este de 0,36%.

Infecțiile nosocomiale și dezinfectanții folosiți în spitale au devenit una dintre cele mai improtante teme de sănătate după incendiul de la Club Colectiv. Spitalele din străinătate unde au ajuns pacienții arși de la Colectiv au identificat numeroase bacterii intraspitalicești pe care unitățile din România unde au fost tratați inițial acești nu le consemnaseră în fișe.

În Europa sunt infectați anual cu bacterii din spitale peste 4 milioane de oameni. 37 de mii dintre ei mor. Dacă în spitale ar fi respectate normele de igienă, 30% dintre aceste infecții ar putea fi evitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: