fbpx

Analiză

Strategia de administrare a datoriei publice în perioada 2021-2023: Ținte, măsuri, riscuri

Statul plănuiește să se folosească toate tipurile de instrumente financiare pentru a-și asigura finanțarea datoriei publice, însă vizează să se împrumute preponderent în lei, cu… Mai mult

04.05.2021

La obiect

România, țara din UE cu cei mai puțini ziariști. (Oare de ce?)

România este țara membră UE cu cea mai mică pondere a ziariștilor în totalul populației ocupate, potrivit datelor publicate de Eurostat, la (foarte) mare distanță… Mai mult

04.05.2021

Analiză

Cum a fost scăzut cu 25% deficitul bugetar pe T1, față de cel din T1-2020. Observații

Bugetul general consolidat a consemnat după primul trimestru al anului în curs un deficit de circa 14,6 miliarde lei, echivalent cu circa 1,3% din noul… Mai mult

03.05.2021

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

Contondențe Băsescu-Blaga: PDL a ajuns ca FSN / Președintele atacă partidul care în vară a apărat statul de drept

de Vladimir Ionescu 15.2.2013

Liderul PDL Vasile Blaga a declarat vineri că președintele Traian Băsescu atacă inutil PDL și s-a apărat de acuzațiile pe care președintele i le adusese cu o seară înainte la postul B1TV.

Ce-i reproșează Blaga șefului statului

Liderul PDL Vasile Blaga i-a reproșat președintelui Traian Băsescu faptul că a atacat partidul care apărase statul de drept și pe șeful statului, la referendumul din vară de demitere a președintelui.

”Domnul Traian Băsescu nu a lovit în mine, probabil în PDL.”, a spus Blaga, într-o conferință de presă, la Zalău.

”Partidul acesta și cu conducerea aceasta este cel care a salvat democrația în România în vară și inclusiv pe domnia sa. La mitingurile respective nu urac pe scenă Elena Udrea, nici măcar nu era probabil în orașele respective unde erau mitingurile. Urcau pe scenă, în ordine, Blaga, eu urcam primul și începeam primul discursul, după care domnul Ungureanu, domnul Neamțu, domnul Papahagi, doamna Monica Macovei și domnul președinte încheia”, a mai spus Vasile Blaga.

De asemenea, liderul PDL l-a acuzat pe șeful statului că a intervenit pentru a doua oară în competiția pentru șefia partidului, de partea Elenei Udrea, contracandidatul lui Blaga la conducerea democrat-liberalilor.

”Domnul președinte Traian Băsescu, pentru a doua oară, intervine într-o competiție internă în partid, care nici măcar nu este declanșată. Că domnul președinte o susține pe doamna Udrea o știu 22 de milioane de români, nu este o noutate pentru mine asta”, a afirmat șeful PDL.

Vasile Blaga l-a acuzat pe Traian Băsescu de ”neadevăruri”, parând astfel acuzațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora șeful PDL schimbă conducerile locale ale partidului pentru a-și asigura sprijinul la Convenția națională.

”Pe mine m-au deranjat anumite neadevăruri spuse de domnul președinte. În primul rând, nu am schimbat nicăieri conducerea partidului, nu avem conduceri interimare, nu știu de unde este dânsul informat”, a spus Blaga.

Acesta s-a apărat și de acuzațiile potrivit cărora susținătorii si au trădat fostul guvern Ungureanu.

”Apoi, că ar fi căzut guvernul Ungureanu din cauza mea, pentru că domnul Sorin Frunzăverde a fost locotenentul meu, în 2011, atunci când am depus candidatura. Vreau să-i atrag atenția domnului președinte că, spre deosebire de mine, care nu am acceptat nicio funcție în partid după Convenția din mai 2011, probabil cu domnia sa – oricum cu domnul Boc- a negociat domnul Sorin Frunzăverde de a intrat direct prim-vicepreședinte al domnului Boc în Biroul național. Domnia sa a plecat din partid de pe funcția de prim-vicepreședinte, deci de locotenent al domnului Boc”, a arătat Vasile Blaga.

De asemenea, Blaga a amintit și despre faptul că Traian Băsescu spunea că l-a reevaluat pe liderul UNPR, Gabriel Oprea, atunci când acesta a plecat de la PSD și a trecut de partea PDL, susținând guvernul Boc. Vasile Blaga a arătat că tocmai UNPR a retras sprijinul guvernului Ungureanu și s-a aliat din nou cu PSD, Oprea ajungând acum vicepremier în Guvernul Ponta II.

“Văd că dintr-odată Victor Ponta şi Liviu Dragnea sunt foarte buni, asta am înţeles de la domnul preşedinte. Ponta şi Dragnea erau cei care înainte conduceau ostilităţile împotriva lui Băsescu. Acum văd că a reevaluat din nou, se pricepe la reevaluări foarte bine”, a mai spus Vasile Blaga, făcând referire la recente aprecieri ale lui Băsescufață de liderii PSD Victor Ponta și Liviu Dragnea.

De ce îl acuzase Traian Băsescu pe Vasile Blaga

Joi seara, la postul B1TV, Traian Băsescu a criticat actuala conducere a PDL, fără să pronunțe însă numele lui Blaga, arătând că partidul seamănă cu FSN.

Băsescu a acuzat că Blaga și echipa sa că schimbă abuziv conducerile din teritoriu ale PDL, pentru a-și asigura susținerea la alegerile interne și că susținătorii săi de la Convenția națională din 2011, au trădat fostul guvern Ungureanu:

 • Este o echipă care, de două luni, sub umbrela analizei după alegeri, instalează interimari şi dacă iese bine îi şi definitivează şi dacă nu, asta e. Exact cum se pun politiştii şefi pe la judeţe: îi pun interimar şi dacă fac ce li se cere politic, poate îi definitivează cândva. Dar tehnica este să-i ţii interimari, asta-i o practică care se instalează acum în PDL.
 • “Ei, şi după ce ţi-am dat lovitura, Boc, cum ţi-am dat-o şi ţie Ungureanule, în Parlament – că oamenii, susţinătorii moţiunii mele, au plecat la PSD şi l-au lăsat pe Ungureanu fără majoritate”. Frunzăverde a fost locotenentul lui Blaga în moţiunea împotriva lui Boc din 2011. Şi toţi semnatarii s-au dus, şi duşi au fost.
 • L-ai schimbat pe Boc pentru că a obţinut 23% deşi câştigase Primăria Clujului, tu obţii 16% şi te gândeşti tu aşa, că e din cauza Guvernului şi a ieşirilor preşedintelui. Dar nu te uiţi că datorită faptului că nu ai existat în campanie, s-a văzut foarte bine domnul Dan Diaconescu de la Târgu-Jiu, a polarizat ca fiind singurul oponent la Ponta, că PDL cu conducerea lui era pitit în campanie. Au fost şi blaturi, indiscutabil.
 • Da (Blaga are mai multe şanse să iasă din nou preşedinte al PDL – n.r.). Dar nu va mai fi PDL, va fi altceva, dacă se face o Convenţie aranjată.
 • PDL, aşa cum este în acel moment, nu mai seamănă cu PDL care era când eu am plecat şi o bună parte din perioada în care a fost condus de Boc. Nu mai are valori… Seamănă tot mai mult cu FSN-ul. Pentru mine PDL nu mai este un instrument politic. Până când îmi termin eu mandatul nu mă mai poate ajuta în atingerea obiectivelor. Dacă mă poate ajuta cineva este chiar Guvernul cu care am semnat un pact, cu premierul, care vizează revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativă şi legea sănătăţii.
 • Cel mai penibil lucru pe care am ptutu să-l aud de la conducerea PDL este că face opoziție constructivă. Când cei de la putere au 70%, ce vrei să construiască cu tine? Doar să te menajeze, când ai 16% și doar 13 în Parlament, te bați. Ei au o teorie copilărească, se erodează și vin voturile la noi. Nu vin voturile la tine, vor veni la cel care se bate cu gigantul de 70%.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.2.2013

2 comentarii

 1. Irina
  15.2.2013, 3:35 pm

  N-o fi fost nici dl. Ungureanu singura şansă reală la o schimbare , în sensul întineririi clasei politice, a ţării noastre. Da , trebuie tineri , dar şi experienţa şi corectitudinea ne prind bine. Dl. Blaga CE DOSARE GRELE AVEA , ÎN RAPORT CU ALE ALTORA ?

 2. milika
  18.2.2013, 12:52 pm

  dar pdl a avut mereu aceasta hiba: nu a gasit in teritoriu oameni noi, in stara sa faca fata unor solicitari mari la centru. seamana f mult cu psd la finele anilor 90. ultimele guverne, cu unele exceptii, erau facute din oameni anosti si incapabili. nu cred ca au o politica de rebrenduire a partidului, asa ca se vor identifica in continuare cu Blaga, Macovei, Ungureanu, Videanu, Udrea, dintre care simpatizez, fara sa stiu de ce, cu Macovei si Ungureanu.

Lăsați un comentariu


Stiri

Doar 10% din elevi vor începe săptămâna viitoare cu lecții online

Vladimir Ionescu

Aproximativ 90% din elevii din România (peste 2,6 milioane din total) vor începe săptămâna viitoare cu lecții la clasă, a anunțat vineri ministrul Educației, Sorin… Mai mult

Europa

Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, duminică, pe tema conflictului dintre Israel și Hamas

Razvan Diaconu

Bilanțul deceselor din conflictul aflat în derulare între Israel și organizația islamistă a ajuns vineri la 127, dintre care 119 palestinieni și 8 israelieni. În… Mai mult

Stiri

Cristian Ghinea anunță înființarea, la SGG, a unei entități care să se ocupe de reforma companiilor de stat

Adrian N Ionescu

La Secretariatul General al Guvernului (SGG) urmează să se creeze „ o entitate a statului român care să se ocupe centralizat” de companiile de stat… Mai mult

Stiri

Ședință de Guvern vineri seara pentru adoptarea măsurilor de relaxare – de sâmbătă, fără măști în spațiile publice deschise

Vladimir Ionescu

Guvernul se reuneşte vineri seara pentru a aproba Hotărârea de Guvern conținând măsurile de relaxare ce urmează a intra în vigoare, așa cum s-a convenit… Mai mult

Stiri

BNR revizuiește în sus rata inflației – 4,1% în decembrie, cu 0,7 puncte peste prognoza din martie

Alexandra Pele

Rata anuală a inflației IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunțat ascendentă în lunile următoare și va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie,… Mai mult

Stiri

Șeful Gărzii de Mediu: Crima organizată face presiuni pe punctele vamale pentru a introduce deşeuri în ţară

Vladimir Ionescu

Structuri de crimă organizată fac presiuni pe punctele vamale din România pentru a introduce cantităţi tot mai mari de deşeuri în ţară, conform comisarului general… Mai mult

Stiri

Spitalul Colentina se redeschide pentru toți pacienții, după un an de la includerea în rețeau Covid

Vladimir Ionescu

Spitalul Clinic Colentina a anunţat, vineri, că se va redeschide ”în foarte scurt timp” şi pentru pacienţii non-Covid, la aproximativ un an după ce a… Mai mult