cursdeguvernare

luni

9 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Consumul frânează în întreaga UE – România, a doua cea mai accentuată scădere

5 septembrie, 2024

Vânzările cu amănuntul din UE au consemnat o creștere de doar 0,1% în iulie față de iunie, avansul față de iulie 2023 fiind de doar 0,4%, datele Eurostat indicând că România se numără printre cei mai slabi performeri de la nivel european.

Astfel, față de iunie 2024, volumul comerțului cu amănuntul:

  • a crescut pentru alimente, băuturi, tutun cu 0,5%,
  • a crescut pentru produsele nealimentare (cu excepția carburanților) cu 0,2%,
  • a scăzut la carburanți cu 1,4%.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri lunare ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrate în Croația (+2,9%), Austria și Slovacia (ambele +1,8%) și Slovenia (+1,6%). Cele mai mari scăderi au fost observat în Luxemburg (-2,1%), România (-1,8%) și Cipru (-1,1%).


Față de iulie 2023, volumul comerțului cu amănuntul:

  • a scăzut la alimente, băuturi, tutun cu 0,4%,
  • a crescut pentru produsele nealimentare (cu excepția carburanților) cu 0,9%,
  • a scăzut la carburanți cu 0,4%.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri anuale ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrate în Luxemburg (+10,3%), Croația (+7,9%) și Bulgaria (+6,8%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Belgia (-4,4%), Estonia (-3,1%) și Finlanda (-2,1%).

Revigorarea consumului, mai lentă decât se anticipa

”Privind în perspectivă, ne așteptăm ca consumul general al gospodăriilor să crească, pe fondul creșterii veniturilor reale și a ratelor dobânzilor mai scăzute. Dar ritmul acestor creșteri pare să fie destul de modest, deoarece, în ciuda sondajelor care indică o îmbunătățire a încrederii consumatorilor, gospodăriile economisesc încă o proporție neobișnuit de mare din venituri, reflectând probabil pesimismul cu privire la perspectivele economice pentru regiune”, notează Elias Hilmer, de la capital Economics.

Specialiștii avertizează că datele de la nivel european pot suferi ample revizuiri deoarece Germania nu a mai publicat aceste statistici din aprilie, de când au fost solicitate de Eurostat o serie de revizuiri metodologice.


”Sondajele privind performanța din trimestrul trei în zona euro au dezamăgit până acum. Economia nu dă semne de accelerare suplimentară după o primă jumătate de an surprinzător de puternică. De fapt, se pare că economia decelerează ușor în acest moment. Acest lucru va duce la o recuperare dezamăgitoare după o perioadă lungă de stagnare”, notează și analiștii ING.

(Citește și: ”Cât mai putem finanța Modelul Bunăstare fără Dezvoltare. CRONICILE NR. 77. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: