vineri

3 mai, 2024

16 septembrie, 2020

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20% pe seria ajustată după numărul de zile lucrătoare și sezonalitate.

Luna iulie 2020 a înregistrat un ritm semnificativ mai scăzut ( +12,2%, respectiv +12,7% față de iulie 2019) dar activitatea a fost peste nivelul din iunie 2020 (+4,3% în ambele cazuri), ceea ce semnifică o tendință de revenire spre valori mai ridicate.

Fără a face „farmacie” păstrarea ritmului ce creștere pe tot anul la cota deja consemnată pe primele 7 luni ar avea un efect pozitiv de peste un punct procentual în evoluția PIB, dată fiind ponderea acestui sector economic în crearea de valoare adăugată brută. Factor ce se poate dovedi esențial pentru o revenire rapidă.


Cu toate acestea, pe elemente de structură, se poate observa o deplasare majoră a centrului de greutate dinspre construcțiile noi către reparații capitale, și întreținere și reparații curente, care ar trebui să dea de gândit factorilor decizie pentru a sprijini expansiunea lucrărilor noi pentru a obține o relansare mai durabilă a sectorului.

Este utilă, pe partea de obiecte de construcții, activitatea mai intensă la construcții inginerești, cel puțin prin raportare la o bază nu tocmai solidă din anii trecuți. Ceea ce, totuși, semnifică interes pentru investiții ( inclusiv din fonduri publice care să cofinanțeze sumele acordate la nivel european).

Precum și, dat fiind deficitul relativ de spațiu personal în materie de condiții de locuit față de standardele europene ( suntem primii în UE la „overcrowding” ), avansul destul de bun pe partea de clădiri rezidențiale ca volum de lucrări. Desigur, mai puțin bun ca ritm de apariție a unor noi unități rezidențiale.


Una peste alta, pe fondul creșterii veniturilor în pofida pandemiei și al capacității de creditare a sistemului bancar, solid la startul acestei crize, necesitatea de a avea o casă la o generație după ce s-a făcut „împropietărirea masivă” de după 1990 a adus o dezvoltare excepțională a sectorului de construcții de locuințe.

Ceea ce a susținut rezultatul economic pe primele 7 luni ale anului curent, cu observația că producția de profil este cu ciclu lung iar activitatea preponderent în aer liber, spre deosebire de industrie. Rămâne de văzut, însă, care va fi evoluția în continuare, pe măsură ce se vor vinde actualele locuințe nou realizate și va trebui reluat ciclul de producție.

De aceea, nu ar strica și o actualizare a taxării după valoarea de vânzare a locuințelor noi, care s-a tot diminuat în termeni reali. Făcută prin majorarea plafonul de 450.000 de lei pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% fiind cam mic în prezent, îndeosebi pentru orașele mari și famiile mai numeroase din clasa medie (eventual se poate limita suprafața, pentru a preveni abuzul în orașele mai mici).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: