luni

15 iulie, 2024

17 noiembrie, 2022

Indicele construcțiilor inginerești (în infrastructura de transporturi a crescut cu 4,5% în septembrie 2022 față de august, cu 36,9% față de septembrie 2021, dar încă nu a trecut pe plus pe primele 9 luni, potrivit datelor din seria ajustată în funcţie de număr zile lucrătoare şi de sezonalitate, publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Indicele lucrărilor de construcții inginerești a fost mai mic cu 0,1% în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022 decât în aceeași perioadă din 2021.

A crescut, însă, cu 17,6% indicele construcțiilor de clădiri nerezidențiale. Cifra este remarcabilă, având în vedere că acestea includ, în afară de clădirile de birouri, și halele industriale.


Luna septembrie nu a înregistrat revirimentul așteptat față de august nici pe seria ajustată a lucrărilor la  clădirile rezidențiale și nerezidențiale, iar pe elemente de structură au încetinit lucrările de reparații capital și de întreținere și reparații curente.

Mai mult reparații curente decât construcții noi

Sporurile consistente față de septembrie 2021 mențin statisticile în progres pe primele 9 luni, progres consistent la clădirile nerezidențiale și la lucrările de întreținere și reparații curente: +17,6% și respectiv +14,6% pe seriile ajustate.

Progresele sunt mult mai mici  la construcții noi: +3,8%.

Pe total, indicii de volum în construcții au crescut cu 8,9% pe seria brută și cu 6,6% pe seria ajustată sezonier pe primele 9 luni.


Indicii „se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcții”. Pe total, indicii se calculează ca medii aritmetice ale indicilor pe elemente de structură și pe obiecte de construcții.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: