Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult›
12.01.2021
Constituționalitatea noilor Conduri penale – a treia amânare a pronunțării dispusă CCR
de Vladimir Ionescu , 4.6.2019
Curtea Constituțională a amânat marţi, pentru a treia oară, sesizările USR, PNL şi ale preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de procedură penală.
Pronunțarea a fost amânată pentru 26 iunie, după preluarea mandatelor noilor judecători numiți la CCR.
Reamintim că CCR a trimis deja înapoi la Parlament modificările operate de coaliția PSD – ALDE, iar premierul Viorica Dăncilă, care a prleuat interimatul în fruntea PSD, declara, imediat după alegerile europarlamentare, că discuția despre Justiție va înceta.
De altfel, premierul se întâlnește marți, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Ckaude Juncker, cu prim-vicepreședintele CE – Frans Timmermans și cu liderul socialiștilor din PE – Sergei Stanishev. Printre subiectele discutate va figura și Justiția, subeict ce a generat mari îngrijorări la Bruxelles privind respectarea statului de drept din România și care a dus la suspendarea relațiilor dintre PSD și grupul socialiștilor din PE.
Într-un interviu acordat după alegeri publicației Politico, premierul anunța că ”de azi, înainte subiectul justiție nu mai există pe agenda guvernului. În schimb ne vom concentra pe subiecte de interes național, cum ar fi sănătatea, educația și infrastructura”.
”Nu pot să spun că agenda acestor modificări a fost legată doar de domnul Dragnea. Au fost multe situații în spațiul public în care s-a dovedit că au fost întreprinse anumite acțiuni împotriva unor persoane care ulterior s-au dovedit nevinovate”, a spus Dăncilă.
Ea a dăugat că, deși ar fi trebuit să existe o dezbatere în legătură cu sistemul judiciar, PSD a mers poate prea departe și că politicienii nu ar trebui să intervină în sistemul jurdiciar.
Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES) Serghei Stanişev a anunţat la 11 aprilie îngheţarea relaţiilor cu PSD, exprimând îngrijorări legate de situaţia statului de drept în România. La acel moment, PSD a calificat ca inadmisibilă atitudinea colegilor din PES.