marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 iunie, 2021

Conducerea recent aleasă a Consiliului Investitorilor Străini (FIC) din România a decis ca atragerea mai multor investiții directe din afara țării să fie una din prioritățile strategice ale activității sale, împreună cu încurajarea campaniei de vaccinare contra Covid-19.

„Analizând evoluțiile economice recente și luând în considerare lecțiile și provocările din perioada pandemiei de Covid-19, Consiliul Director (al FIC) este pregătit să își concentreze activitatea pe câțiva piloni strategici identificați ca fiind fundamentali pentru o redresare economică solidă și de lungă durată”, spune un comunicat FIC emis joi.


Aspectele principale pe care FIC își bazează strategia sunt:

  • continuarea campaniei de vaccinare, cu sprijinul mediului privat, pentru a remedia daunele sociale și economice cauzate de această criză;
  • o implicare continuă pentru atragerea mai multor investiții străine directe, cu scopul de a obține un efect de dezvoltare multiplicator pentru ecosistemul IMM-urilor din țara noastră;
  • formularea unor recomandări cu privire la politicile publice cu impact în economie și recomandări privind tranziția verde și cea digitală spre care România se îndreaptă în deceniul 2021 – 2030;
  • îmbunătățirea și consolidarea procesului de consultare între autorități și mediul de afaceri, cu obiectivul de a atinge și implementa politici publice solide.

Oportunitatea reformelor

FIC consideră că România are, acum, instrumentele necesare și oportunitatea de a implementa reforme în  diferite domenii cheie, prin mecanismul european de redresare și reziliență și prin fondurile UE disponibile din cadrul financiar multianual.

Reformele „ar putea genera impulsul suplimentar necesar pentru o creștere economică peste media europeană”, spune documentul FIC.

Vaccinarea, esențială pentru revenirea economiei

„Mediul de afaceri reprezentat de FIC va continua să sprijine eforturile autorităților și să fie implicat în campania de vaccinare a populației”, spune FIC.


Ca urmare, „companiile vor continua să deruleze campanii de conștientizare cu privire la avantajele vaccinării ca metodă crucială pentru protejarea angajaților și păstrarea locurilor de muncă”, spune FIC.

(Citiți și: „Consiliul Investitorilor Străini: Acum este importantă planificarea continuității economice”)

„Având în vedere pierderile considerabile declanșate de pandemie, Consiliul Director al FIC recomandă o abordare preventivă, bazată pe vaccinarea pe scară largă a populației, pentru a evita măsuri rigide restrictive urmate de redeschideri provizorii ale economiei, generând astfel revenire economică de tip stop-start, sau restricții la nivel local, care ar reprezenta un efort bugetar suplimentar pentru economia României, așa cum a fost cazul până acumֲ”.

FIC încorporează aceste elemente cheie în viziunea sa de lucru pentru mandatul 2021 – 2022, „cu convingerea fermă că perioada viitoare are potențialul de a asigura o redresare durabilă a economiei, atâta timp cât fiecare actor va acționa în mod responsabil și își va aduce contribuția”.

FIC este:

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care reunește peste 120 dintre cele mai importante și mai mari companii românești cu capital străin, cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din economie și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat.

În fiecare an în luna mai, FIC își alege un nou Consiliu Director pentru un mandat de un an, iar acesta, la rândul lui, alege până la sfârșitul lunii iunie, echipa executivă – președinte și vicepreședinți, dintre cei 15 membri.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: