Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că noua ordonanţă a Guvernului privind partneriatul public-privat (PPP) are prevederi financiare dezechilibrate şi că nu asigură garanţii suficiente pentru partenerii privaţi.
„Noua reglementare nu asigură respectarea principiului echilibrului financiar, stabilind o cotă restrictivă a contribuţiei partenerului public la finanţarea realizării investiţiilor dintr-un contract de parteneriat public – privat (nu poate depăşi 25% din valoarea totală a investiţiei)”, atrage atenția un comunicat al CNIPMMR.
Lista de observații făcute la adresa noului cadru legislativ în domeniu:
- „Lipsa unor garanții corespunzătoare pentru partenerul privat, în condițiile în care finanţarea proiectului este în principal din fonduri private;
- Reglementarea posibilității modificării unilaterale a contractului de partenerul public, doar cu o notificare prealabilă;
- Implicarea în proces a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, care nu are expertiză/atribuții în domeniu, ceea ce lasă loc manevrelor politice privind parteneriatul public-privat”.
(Citiți și: OUG privind parteneriatul public privat – adoptată. Noutățile)
Organizaţia reporezentativă a ssectorului IMM consideră că este necesară completarea cadrului legal privind PPP cu „forme mai simple de parteneriat public-privat, precum contractele de concepere, dezvoltare şi exploatare” şi cu „prevederi speciale privind:
- accesul IMM-urilor la parteneriatul public-privat;
- parteneriatul public-privat cu sectorul non-profit.
De asemeni, potrivit documentului citat, ar fi necesară „depășirea barierelor în dezvoltarea PPP”, raportat la:
- creşteri considerabile ale costurilor îndatorării pentru proiectele de parteneriat public-privat ca urmare a limitării posibilităţilor de creditare; (…)
- finanţarea obţinută este disponibilă doar la încheierea procedurii publice.
Consiliul IMM mai acuză și faptul că Guvernul României elimină precizarea că doar IMM-urile pot beneficia de programul de susținere de la bugetul de stat a „internaționalizării operatorilor economic români”, din reglementarea legală în materie.
„Prin modificarea propusă, orice societate care este înregistrată conform Legii societăţilor comerciale poate fi beneficiar al programului, indiferent de mărimea întreprinderii sau de cifra de afaceri, deşi scopul programului iniţail de susţinere a internaţionalizării operatorilor era „de a facilita accesul pe pieţele externe a IMM-urilor”.
Programul acordă o finanţare nerambursabilă maximă de 50.000 lei/beneficiar pentru:
- promovarea la târguri şi expoziţii internaţionale din străinătate, cu stand propriu;
- participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate;
- realizarea elementelor de brand şi documentare.
Guvernul a adoptat, la data de 10 mai, ordonanţa de urgenţă privind parteneriatul public – privat (PPP), care modifică reglementările anterioare. Legea din 2016 a rămas neaplicabilă din cauză că ”normele metodologice de aplicare la care face referire nu au fost adoptate”, scrie chiar în Nota de fundamentare a actului normativ aprobat.