joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 ianuarie, 2021

Consiliul European a lansat joi seara un apel la evitarea călătoriilor neesenţiale între ţările din interiorul Uniunii cu scopul de a limita răspândirea noilor forme ale coronavirus.

Pentru a doua oară la rând, chestiunea călătoriilor în baza ”pașaportului de vaccinat” a fost amânată.
Președintele Michel a precizat în legătură cu subiectul:
”Liderii UE au decis să lucreze împreună pentru realizarea unei forme standardizate și inter-operabile a unei dovezi de vaccinare, utilizată în scopuri medicale. Liderii vor decide ulterior care sunt circumstanțele în care acest certificat ar putea fi folosit.”

Concluziile reuniunii, care a vizat strict consolidarea măsurilor sanitare în interiorul Uniunii, au fost transmise joi de președintele Charles Michel:

  • Liderii UE au luat act de gravitatea situației generate de apariția noilor tulpini ale coronavirus. Ei sunt hotărâți să limite răspândirea virusului prin adoptarea de măsuri similare în statele membre.
  • Granițele interne trebuie să rămână deschise pentru a afigura funcționalitatea Pieței unice, inclusiv în ceea ce privește fluxul de bunuri și servicii. Nicio interdicție de călătorie  nu trebuie impusă.
  • Cu toate acestea, adoptarea de măsuri care vizează limitarea călătoriilor neesențiale în interiorul UE ar putea fi necesară pentru limitarea răspândirii virusului.

La Consiliu a mai fost adoptată în unanimitate decizia de recunoaștere reciprocă a testelor Covid, o măsură necesară în condițiile în care Franța se pregătește să permită intrarea în țară numai pe baza prezentării unui test negativ Covid, iar Belgia urmează să impună limitarea călătoriilor neesențiale.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi seară, după recomandările Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), că ”toate călătoriile neesenţiale trebuie puternic descurajate”.

Ursula von der Leyen a propus și o nouă definiţie, mai exactă, a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie ”roşu închis”. În cadrul UE, călătorii provenind din acest regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare şi de a intra în carantină la sosire.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În ce priveşte ţările din afara UE, ”propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare”” a precizat președintele Comisiei Europene.


Confruntate cu pericolul generat de apariția mutaţiilor coronavirus mai contagioase, mai multe ţări au înăsprit restricţiile în ultimele zile, ca Germania marţi. Olanda a anunţat joi seară o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la orele 21.00, iar Portugalia închiderea şcolilor.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: