sâmbătă

11 mai, 2024

16 octombrie, 2015

frontexLiderii Europeni au discutat joi, la Consiliul European, la capitolul crizei migrației, despre consolidarea graniței Schengen, dar și despre dezvoltarea sistemului european de pază, aprobând planul Comisiei Europene de a acorda mai multe atribuții agenției Frontex.

Punctul central de pe agenda liderilor UE l-a constituit joi relația cu Turcia, o țară importantă în planul european de stopare a fluxurilor migratorii dinspre Orientul Mijlociu și nordul Africii.

Planul de Acțiune convenit între Comisia Europeană și Turcia a fost salutat de șefii de state și guverne din Uniune, care au consemnat în concluzii că implementarea acestuia va accelera procedurile pentru liberalizarea regimului vizelor (condiție pusă de Ankara) și aderarea acestei țări la blocul comunitar.


Urmează ca în primăvara viitoare să fie făcută o evaluare pentru a vedea dacă s-au respectat angajamentele din respectivul plan de Acțiune.

Au mai fost abordate colaborările cu statele de pe ruta balcanică și cu cele din Africa, ultimele urmând să fie discutate la summitul de la Valleta, cu șefii de stat și de guvern de pe acest continent.

Protecția granițelor

La capitolul consolidarea granițelor, liderii UE au convenit realizarea treptată a sistemului de management integrat al frontierelor exterioare și deplasarea echipelor de intervenție rapidă ale Frontex acolo unde evaluările Schengen sau analizele de risc vor indica nevoia unei „acțiuni prompte și robuste”.

Totul se va realiza cu respectarea deplină a competențelor ce revin statelor membre, menționează documentul Consiliului European.


Trebuie accelerată înființarea hotspoturilor, unde se fac înregistrările imigranților, statele membre fiind sfătuite să solicite ajutorul Frontex, a fost altă concluzie stabilită la acest capitol.

Până la sfârșitul anului, mai precizează documentul, trebuie înființat în cadrul Frontex Biroul specializat pe returnări, organism ce va avea mandat pentru organizarea, la propria sa inițiativă, a unor acțiuni comune de repatrieri din statele membre.

Problema al-Assad

Șefii de state și de guverne din UE, în pofida unor poziții ușor diferite pe acest subiect, și-au reafirmat joi consensul pe concluzia că “nu poate exista pace durabilă în Siria” sub actualul regim aflat conducerea țării, cel al lui Bashar al-Assad, și au fost de acord că este nevoie de o concentrare pe combaterea grupurilor teroriste din Siria.

UE este pentru găsirea unei soluții politice în cooperare cu ONU și statele din regiune, mai spune documentul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: