joi

25 aprilie, 2024

28 septembrie, 2013

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a avizat vineri scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, transmite MEDIAFAX.

„Board-ul FMI a aprobat un nou acord stand-by cu o durată de 24 de luni şi cu o valoare echivalentă cu 1,75 miliarde de DST (circa 1,98 miliarde de euro sau 170% din cota României la Fond). Autorităţile au informat FMI că intenţionează să trateze aranjamentul ca preventiv, astfel că nu intenţionează să tragă fonduri. Autorităţile române au cerut, de asemenea, sprijin preventiv şi de la Uniunea Europeană, de 2 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat al FMI.

În cadrul ultimelor două acorduri cu FMI, România a redus dezechilibrele fiscale şi de cont curent mari şi a început reforme structurale în mai multe domenii, a afirmat Nemat Shafik, prim-adjunct al directorului executiv al FMI.


„Totuşi, PIB real nu a revenit încă la nivelul anterior crizei, economia este încă vulnerabilă la şocuri externe, inclusiv fluxurile volatile de capital, în timp ce agenda de reforme rămâne nefinalizată. Noul accord va susţine continuarea politicilor, va asigura un sprijin de rezervă şi va încuraja reformele care susţin creşterea economic. Va pune, de asemenea, România pe calea ieşirii din mecanismele de sprijin ale FMI”, a declarat Nemat Shafik.

Orientarea actuală a politicilor fiscale şi monetare este în mare măsură adecvată. Autorităţile trebuie felicitate pentru planurile de a reduce în continuare deficitul bugetar, în linie cu angajamentele României asumate prin Pactul de Stabilitate şi Creştere al UE, se mai arată în comunicat.

„Trebuie să se reziste presiunilor pentru anularea reformelor fiscale, iar reformele instituţionale pentru plata arieratelor, prioritizarea investiţiilor publice şi creşterea absorbţiei de fonduri UE ar trebui accelerate. Sunt necesare, de asemenea, măsuri pentru lărgirea bazei fiscale, întărirea administraţiei fiscale şi reformarea sistemului de sănătate”, a adăugat prim-adjunctul directorului executiv al FMI.

Aplicarea reformelor în transporturi şi energie este importantă pentru îmbunătăţi situaţia mediului de afaceri. Dereglementarea graduală a preţurilor la energie, susţinută de măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, ar trebui continuată, recomandă FMI.


„De asemenea, este binevenit angajamentul autorităţilor de a adopta reformele întârziate la companiile de stat, inclusiv îmbunătăţirea guvernanţei şi creşterea implicării sectorului privat”, a declarat prim-adjunctul directorului FMI.

Sistemul bancar din România este bine capitalizat, în timp ce dezintermedierea financiară a instituţiilor de credit străine se menţine ordonată, însă creditele neperformante continuă să crească, iar autorităţile ar trebui să adopte o serie de măsuri, se arată în comunicat.

„Îmbunătăţirea bilanţului de active trebuie accelerată, întrucât creditele neperformante continuă să crească. Amendarea codului insolvenţei şi adoptarea legislaţiei obligaţiunilor garantate ar fi paşi importanţi în această direcţie. Ca prioritate suplimentară în privinţa politicilor, structura la autoritatea de supraveghere nefinanciară ar trebui adusă la standardele internaţionale”, a mai spus Nemat Shafik.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: