luni

22 aprilie, 2024

9 iulie, 2019

Algoritmul politic de selecție a administratorilor Băncii Naționale a României a fost optimizat: doi dintre noii membri ai CA BNR sunt deținători ai certificării CFA® (Chartered Financial Analyst) și membri ai Asociației CFA România.

E vorba de:

  • Cristian Popa (propus de USR) este CFA® din anul 2013 si este membru al Comitetului Director al CFA România din anul 2014, director de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii
  • Bálint Csaba (propus de UDMR), este CFA® din 2019 şi analist macroeconomic la OTP Bank

Este pentru prima dată când doi dintre membrii C.A. al BNR sunt și deținători ai certificării CFA® și membri ai Asociației CFA România. Dorim să urăm succes tuturor membrilor Consiliului de Administrație al BNR și suntem siguri că deciziile ce vor fi luate de aceștia vor fi în beneficiul dezvoltării economiei României și a societății românești în ansamblu”, spune Adrian Codirlașu, președintele Asociației CFA România.

Ce înseamnă Chartered Financial Analyst


Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 150.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 230 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.


Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Ceilalţi administratori BNR

Pe lângă Mugur Isărescu (cel mai longeviv guvernator în funcţie din lume) şi de prim –vice guvernatorul Florin Georgescu, fost ministru de Finanţe, la cârma BNR se mai află:

  • Gheorghe Gherghina (PSD), cunoscut ca artizan al bugetelor statului încă din anii ’90;
  • Eugen Nicolăescu (PNL), doctor în contabilitate şi audit, fost ministru al Sănătăţii şi fost ministru al Finanţelor;
  • Virgil Stoenescu (PNL), profesor la ASE Bucureşti, cărora li s-au înnot mandatele.

și nou promovații:

  • Dan Radu Ruşanu (PNL)
  • Leonardo Badea (PSD), fost preşedinte (un an) al Autorităţii de Supraveghere Financiară;
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: