Consiliul Concurenţei a anunțat luni că a reluat investigațiile privind modul în care distribuitorii de gaze și electricitate fac racordarea clienţilor casnici la reţelele lor, după ce reglementările s-au schimbat și piețele s-au liberalizat complet.
Conciliul Concurenței a dat deja amenzi de peste 20 de milioane de lei distribuitorilor, la care se adaugă alte zeci e milioane cu care au fost sancționați furnizorii de electricitate.
Reglementările noi introduse în 2020 îi obligă pe operatorii de distribuţie de energie să-i racordeze la reţea pe toţi solicitanţii clienţi finali casnici, în termen de 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire, cu recuperarea costurilor racordării într-o perioadă de 5 ani, amintește Consiliul Concurenței într-un comunicat.
ANRE a modificat procedura privind planurile de investiţii ale operatorilor de distribuţie, astfe încât să se asigura „capacitatea de a satisface solicitări rezonabile de racordare pe termen lung, fără afectarea investiţiilor care vizează siguranţa în funcţionare a sistemelor de distribuţie”.
Consiliul Concurenței vrea să vadă dacă „eventualele sincope în procesul de racordare a clienţilor casnici pot afecta procesul de liberalizare, prin limitarea creşterii dimensiunii pieţei, putând conduce în final la restrângerea concurenţei pe piaţa de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale către clienţii casnici”.
Amenzi pentru „abuz de poziție dominantă” pe piața gazelor
Distribuția de gaze naturale și electricitate depinde, prin forța împrejurărilor, câte o companie în fiecare regiune importanta țării. Astfel că nu este ușor de rezistat în fața tentației de a abuza de poziția dominată pe piață.
Principalele amenzi date în ultimi ani de Consiliul Concurenței distribuitorilor au fost:
- 17,65 milioane de lei – companiei Distrigaz Sud Rețele SRL (din Grupul Engie) „pentru abuz de poziție dominantă manifestat prin practicarea unor tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuție, recepția și punerea în funcțiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN)”.
- 6,3 milioane de lei – distribuitorului de gaze naturale Premier Energy SRL, „ca succesor legal al companiei Gaz Sud SA, pentru că a abuzat de abuz de poziția sa dominantă prin impunerea unor tarife discriminatorii pentru servicii de avizare tehnică a proiectelor, de recepţie a lucrărilor şi de punere în funcţiune a IUGN, diferenţiate în funcţie de realizatorul lucrărilor de proiectare şi de execuţie a instalaţiilor”.
- 920.069 lei – distribuitorului de gaze naturale Wirom Gas SA şi unor executanţi de lucrări în domeniu au „pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale prin care au stabilit un preţ fix pentru realizarea IUGN”.
Consiliul Concurenței nu uită să observe că, „în urma implementării angajamentelor asumate de E-Distribuţie Muntenia SA (parte a Grupului ENEL) în contextul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă, durata medie de obţinere a avizelor tehnice de racordare (ATR) emise de companie a scăzut cu 20%, în condiţiile în care numărul cererilor de racordare a crescut cu 30%. De asemenea, intervenţia Consiliului Concurenţei a condus la creşterea transparenţei procesului de racordare şi a gradului general de informare a utilizatorilor în legătură cu procesul de racordare, în ultimul an, numărul de clienţi care utilizează serviciul online de racordare crescând cu peste 90%”.
Comunicatul Consiliului nu pomenșete de amenda de 30 de milioane de lei dată companiei Delgaz Grid SA, membră a grupului E.ON, pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de verificări și revizii tehnice ale Instalațiilor de Utilizare a Gazelor Naturale (IUGN).
(Citiți și: „235 mil. euro pentru dezvoltarea rețelelor locale de gaze naturale – fonduri europene disponibile”)
Delgaz Grid SA a replicat la decizia Concurenței, spunând că a luat deja măsuri ca situația investigată, veche din 2015, să fie corectată.