joi

9 decembrie, 2021

235 mil. euro pentru dezvoltarea rețelelor locale de gaze naturale – fonduri europene disponibile din 17 august

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iulie, 2020

Începând din 17 august pot fi accesate fonduri europene în valoare de 235 de milioane de euro, pentru dezvoltarea rețelelor locale de gaze naturale, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

„Condiția este ca primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorități publice locale, să asigure racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin câte 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect și să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există. Eligibile sunt și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației”, potrivit sursei citate.

MFE, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, a lansat în consultare publică ghidul solicitantului „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final”.


Doar 36% din locuinţele din România sunt racordate la încălzirea pe bază de gaze naturale. La îânceputul luni februarie, Guvernul a aprobat un plan național de racordare a 200.000 de locuințe la rețeaua de gaze naturale.

(Citiţi şi: „Program național pentru extinderea reţelei de gaze pentru 200.000 de locuinţe”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministerul spune că apelul prevăzut a fi lansat pe 17 august, „permite dezvoltarea rețelei de gaze naturale încă din această perioadă de programare, urmând ca procesul să continue și în viitorul exercițiu financiar multianual 2021-2027 până la un cuantum total de un miliard de euro”.

Activitățile finanțate

Finanțările alocate sunt dedicate activităților:

  • „Construirea rețelelor inteligente de distribuție gaze naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente;
  • Construirea stațiilor de reglare, măsurare și predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă printr-un proiect;
  • Construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, școli etc.) în cadrul cărora se desfășoară activități non – economice;
  • Construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice”.

(Descărcați de AICI Ghidul solicitantului de finanţare pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale)


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

De studiat graficul de mai jos: el reprezintă o parte a analizei apărute în revista (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare nr. 88 (titlurile și autorii – LINK...

rrr