sâmbătă

18 mai, 2024

28 septembrie, 2023

Miniștrii Afacerilor Interne din cele 27 de țări UE se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a ajunge la un compromis cu privire la una dintre cele mai controversate legi din pachetul UE privind migrația: reglementarea crizei.

Portivit proiectului, statele membre vor fi obligate să înființeze centre de procesare a migranților, iar statelor li se va permite să închidă migranții în aceste centre timp de până la 40 de săptămâni, pe măsură ce procesează cererile de azil în timpul crizelor.

Ce a decis sfârșitul blocajului german

Președinția spaniolă a Consiliului nu a trecut inițial controversata lege pe ordinea de zi a reuniunii, deoarece nu exista suficient sprijin pentru a ajunge la un acord (55% din țările care reprezintă 65% din populația UE sunt necesare pentru o majoritate calificată).


Dar Germania s-a răzgândit în ultimul moment, scrie Politico: Berlinul va înceta să blocheze regulamentul – ceea ce înseamnă că există șanse destul de mari de a se ajunge la un acord astăzi, au declarat trei diplomați și doi oficiali.

Trei lucruri s-au schimbat în Germania în ultimele săptămâni:

  • O nouă criză a migranților a atins apogeul
  • Partidul de extremă-dreapta AfD a crescut în sondaje în toată țara
  • Alegerile se apropie în mai multe regiuni germane

Cancelarul Olaf Scholz a luat în considerare toate acestea și a anunțat miercuri guvernul decizia de a nu mai bloca pactul de azil după cum a raportat Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Fără Germania, Consiliului JAI i-ar fi fost greu să atingă majoritatea calificată necesară, întrucât Polonia, Ungaria și Republica Cehă se opun pactului, iar Țările de Jos era indecise.

De ce contează reglementarea


Legea este ”piesa de puzzle care lipsește” pentru a debloca Pactul privind migrația și azilul – un pachet de 10 reglementări necesare pentru a face față afluxului de migranți – care va forța în țările să înființeze centre de procesare a azilului la frontiera externă a UE.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a oprit negocierile asupra pactului până când miniștrii vor conveni asupra regulamentului de criză.

Ce conține proiectul

Legea stabilește praguri pentru care procedurile de urgență să intre în vigoare, care permit țărilor să închidă migranții pentru perioade mai lungi și alte flexibilități în procesarea cererilor de azil.

Regulamentul privind criza conține, de asemenea, dispoziții pentru a trata cazurile în care migrația este „folosită drept armă” de țări din afara UE – în trecut, Maroc a amenințat Spania cu valuri de migranți, iar Belarus a adus autobuze migranți din Orientul Mijlociu la granița cu Polonia, în încercarea de a forța UE să elimine sancțiunile.

Conform noilor reguli, agențiilor de frontieră li se va permite să închidă migranții în centrele de detenție timp de până la 40 de săptămâni, pe măsură ce procesează cererile de azil în timpul crizelor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: