vineri

19 aprilie, 2024

16 martie, 2022

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri, după consiliul extraordinar NATO, că ”decizii finale” legate de planurile alianței sunt așteptate la summit-ul extraordinar din 24 martie.

”Am însărcinat azi comandanții militari să dezvolte opțiunile noastre militare pe pământ, în aer și navale Planurile noastre trebuie să includă mai multe trupe prepoziționate în estul NATO”, a anunțat Jens Stoltemberg.

Țările de Jos și alte țări NATO vor continua să livreze arme Ucrainei, chiar dacă aceste livrări ar putea deveni ținta atacurilor rusești. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren (foto), înainte de întâlnirea miniștrilor apărării NATO la Bruxelles.


„Ucraina are dreptul să se apere, vom continua să o susținem”, a spus Kajsa Ollongren.

Reuniunea extraordinară a consiliului NATO are loc în ziua în care vicepremierul polonez Jarosław Kaczyński a cerut trimiterea unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina.

Jarosław Kaczyński a mers marți la Kiev împreună cu premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, toți patru fiind primiți de președintele Volodimir Zelenski.

Potrivit The Guardian, NATO urmează să ceară comandanților săi militari să elaboreze planuri pentru noi modalități de a descuraja Rusia după invazia Ucrainei. Planurile generale vizează suplimentarea trupelor și a sistemelor de apărare antirachetă în Europa de Est, au declarat oficiali și diplomați.


Un summit NATO la care este așteptat să participe și președintele Joe Biden este planificat săptămâna viitoare, la Bruxelles. Dacă războiul din Ucraina nu capătă evoluții inedite, președintele Biden ar urma să rămână la Bruxelles 2 zile, pe 23 pentru summitul NATO, pe 24 pentru a participa și la Consiliul UE.

Noi pledoarii ucrainene pentru ajutor

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, anunță Reuters, este de așteptat să pledeze miercuri în fața aliaților pentru continuarea și intensificarea ajutoarelor militare oferite Ucrainei. Armamentul defensiv este oferit de state membre NATO, nu de Alianță ca organizație.

O nouă pledoarie pentru furnizarea de armament, în special de avioane de producție sovietică deținute în special de est-europeni, este așteptat să susțină miercuri și Volodimir Zelenski în Congresul american.

El urmează să susțină o intervenție transmisă prin legătură video.

SUA au blocat o posibilă livrare de avioane MiG pe care Polonia era dispusă să le doneze Kiev. Președintele Joe Biden urmează să anunțe miercuri suplimentarea asistenței de securitate oferită Ucrainei cu 800 milioane dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: