miercuri

21 februarie, 2024

1 februarie, 2024

Liderii UE reuniți joi la Bruxelles au aprobart joi, foarte repede, fondul de salvare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, parte a reviziei bugetului multianual UE.

După mai puțin de 30 de minute de discuții, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat:„Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE”.

Anunțul a fost făcut de Charles Michel pe X, cu precizarea „Această decizie deblochează o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina”


Discuțiile liderilor UE au început de la proiectul de concluzii negociate miercuri de ambasadorii UE.

În ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, liderii au acceptat cererea lui Viktor Orban ca ajutorul financiar să fie împărțit pe tranșe anuale, dar:

  • aprobarea și modificarea planului urmează să fie decisă prin vot majoritar (punctul 6)
  • dezbaterea anuală pe eficiența planului va fi folosită doar pentru a emite eventuale ”orientări (punctul 6a)

Pachetul pentru Ucraina:

1. Consiliul European subliniază necesitatea de a asigura, împreună cu partenerii, un sprijin financiar stabil, previzibil și durabil pentru Ucraina pentru perioada 2024-2027. Pentru a contribui la redresarea, reconstrucția și modernizarea țării, coeziunea și integrarea progresivă în Uniune, în vederea unei posibile viitoare aderări la Uniune, va fi înființată o Facilitate pentru Ucraina pentru perioada 2024-2027.

2. Pentru perioada 2024-2027, suma resurselor totale puse la dispoziție din cadrul mecanismului nu va depăși 50 de miliarde euro, din care:

  • i) 33 de miliarde euro sub formă de împrumuturi garantate prin prelungirea până în 2027 a garanției bugetare existente a Uniunii, peste plafoane, pentru asistența financiară acordată Ucrainei, disponibilă până la sfârșitul anului 2027.

  • ii) 17 miliarde euro sub formă de sprijin nerambursabil, în cadrul unui nou instrument tematic, Rezerva Ucrainei, instituit peste plafoanele CFM 2021-2027. Venituri potențiale ar putea fi generate în temeiul actelor juridice relevante ale Uniunii privind utilizarea venituri extraordinare deținute de entități private care provin direct din activele imobilizate ale Băncii Centrale a Rusiei.

3. Pentru a optimiza utilizarea sumelor disponibile, creditele de angajament și de plată neutilizate din cadrul acestui instrument vor fi reportate automat în anul următor. Partea din suma anuală provenită din anul precedent va fi trasă mai întâi.

4. Consiliul European subliniază necesitatea de a încuraja Ucraina în eforturilor sale de redresare și reconstrucție prin intermediul unui plan care urmează să fie pregătit de guvernul ucrainean, care va stabili agenda de reformă și investiții a Ucrainei pe calea sa către aderarea la UE. Participarea cât mai larg posibilă la efortul general de redresare și reconstrucție a Ucrainei din partea donatorilor din afara Uniunii Europene va fi puternic încurajată chiar înainte de adoptarea Planului.

5. O condiție prealabilă pentru sprijinirea Ucrainei în cadrul mecanismului este ca Ucraina să continue să susțină și să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit, și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților. La punerea în aplicare a mecanismului, Comisia și Ucraina iau toate măsurile adecvate pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, în special în ceea ce privește prevenirea, detectarea și corectarea fraudei, corupției, conflictelor de interese și nereguli.

6. Consiliul va juca un rol cheie în guvernanța Facilității pentru Ucraina. În acest sens, o decizie de punere în aplicare a Consiliului va fi adoptată cu majoritate calificată pentru adoptarea și modificările Planului Ucraina și pentru aprobarea și suspendarea plăților pe baza evaluărilor și propunerilor relevante ale Comisiei.

Paragraf nou 6a. Pe baza raportului anual al Comisiei privind punerea în aplicare a mecanismului pentru Ucraina, Consiliul European va organiza în fiecare an o dezbatere cu privire la punerea în aplicare a mecanismului, în vederea furnizării de orientări.

Reacția Ucrainei: O victorie comună împotriva Rusiei

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a salutat joi decizia UE de a aproba un pachet suplimentar de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, vorbind despre ”o victorie comună împotriva Rusiei”.

„Statele membre ale UE își arată încă o dată solidaritatea și unitatea în acțiunile întreprinse în favoarea poporului ucrainean pentru a rezista războiului”, a scris el pe X.

(Citiți și: ”Apel la efort colectiv UE pentru înarmarea Ucrainei semnat de premierii Germaniei, Danemarcei, Cehiei, Estoniei și Țărilor de Jos”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: