După ce au eșuat în decembrie anul trecut să aprobe revizia bugetului multianual UE, șefii de stat și de guvern ai celor 27 se întâlnesc joi la Bruxelles pentru un Consiliu European special cu scopul de a aproba acest document, care conține cele 50 miliarde euro ale ”Facilității pentru Ucraina”.
Cu o zi înainte de Consiliu, miercuri, ambasadorii statelor membre la UE vor discuta formula ”reformată” a Fondului pentru Ucraina, principalul obstacol în fața unui acord UE, propusă de Serviciul diplomatic al UE (SEAE).
Noutățile: Norme mai stricte de rambursare pentru achiziționarea în comun de echipamente de apărare fabricate în Europa și o modalitate de a evita veto-urile celor care se opun ajutorului pentru Ucraina
„Sprijinul militar acordat Ucrainei la nivelul UE în cadrul Facilității europene pentru pace va continua să fie determinat de nevoile în evoluție ale forțelor armate ucrainene”, și-a precizat poziția Serviciul diplomatic al UE într-o notă internă difuzată vineri statelor membre.
Singurul punct de pe agendă: revizia bugetului 2021-2027
Orice buget multianual UE este supus revizuirilor. Consiliul explică înaintea reuniunii de joi:
”În fața unor provocări neașteptate și fără precedent, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și creșterea ratelor dobânzilor, bugetul pe termen lung al UE trebuie consolidat, deoarece a fost supus presiunilor.
În acest context, liderii vor discuta revizuirea la jumătatea perioadei propusă a cadrului financiar multianual 2021-2027, care include crearea unei facilități pentru Ucraina care să ofere stabilitate pe termen lung Ucrainei și platforma tehnologiilor strategice pentru Europa (STEP), pentru a face Europa mai competitivă.”
În decembrie, liderii au discutat cum să finanțeze cele mai stringente nevoi și prioritățile viitoare.
Caseta de negociere prevede un pachet financiar suplimentar de 64,6 miliarde euro, care ar trebui cheltuit pentru următoarele noi priorități:
- 50 de miliarde euro pentru Facilitatea pentru Ucraina (17 miliarde granturi și 33 miliarde împrumuturi)
- 2 miliarde euro pentru migrație și gestionarea frontierelor
- 7,6 miliarde de euro pentru vecinătate și lume
- 1,5 miliarde euro pentru Fondul European de Apărare în cadrul noului instrument STEP
- 2 miliarde euro pentru instrumentul de flexibilitate
- 1,5 miliarde euro pentru rezerva de solidaritate și ajutor de urgență
Summit-ul din decembrie 2023 s-a încheiat fără revizia bugetului multianual, în principal din cauza opoziției Ungariei față de fondul pentru Ucraina.
Germania a impus schimbarea sursei ajutoarelor militare trimise Ucrainei
Mai nou, și Germania a cerut, săptămâna trecută, informații suplimentare cu privire la Fondul de asistență pentru Ucraina, fond special al Facilității Europene pentru Pace.
Conform schemei propuse de Serviciul diplomatic, noul Fond de Asistență pentru Ucraina ar finanța achiziția comună de echipamente europene de apărare – o cerere franceză – și programul „antrenează și echipează” pentru forțele armate ucrainene în cadrul misiunii de instruire a UE pentru Ucraina (EUMAM).
Serviciul diplomatic al UE a propus anul trecut o suplimentare de 20 de miliarde de euro la Facilitatea europeană pentru pace (EPF), pe care Germania și Franța au fost reticente să o accepte fără a schimba mai întâi modul în care este folosită, pentru a trece de la abordarea bazată pe livrări din stocurile naționale la una bazată pe achiziții din industrie.
Noua notă prevede o suplimentare a bugetului de 5 miliarde de euro pentru fondul pentru 2024, pentru a finanța nevoile Kievului – un prim pas către cele 20 de miliarde de euro propuse inițial.
Soluție pentru a scăpa de veto: nu vrei să ajuți Ucraina, ajută alt stat care ajută Ucraina
Pentru a evita uzul de veto, „un stat membru care se abține să ajute direct Ucraina va face în schimb o contribuție financiară, corespunzătoare, în beneficiul altor parteneri”, propune SEAE ca regulă nouă.
În acest fel, Ungaria, care refuză să aprobe fondurile pentru Ucraina, ar trebui în schimb să trimită o contribuție către o altă țară care primește contribuie la Facilitatea europeană pentru Pace. Schema este deja în vigoare pentru țările neutre, care nu contribuie la achiziție de arme și muniții pentru Ucraina.
„Regulile în vigoare care vizează abținerea de la măsurile de asistență care oferă sprijin cu caracter letal ar trebui extinse și la măsurile de asistență care oferă sprijin neletal Ucrainei”, se arată în document.
Politica de rambursări
Conform propunerii, Fondul de Asistență pentru Ucraina ar lucra cu reguli noi, și mai stricte, de rambursare, pentru a evita ca țările UE să elaboreze propria metodă de calculare a prețului echipamentelor donate.
„Aranjamentele financiare vor fi guvernate de un acord privind o rată fixă de rambursare, utilizarea valorii de inventar fiind unică metodologie de evaluare”, se arată în raport.
Statele membre UE ar putea „utiliza posibilitatea de a compensa contribuțiile financiare datorate Fondului cu valoarea rambursărilor care urmează să fie primite de la Facilitate.
Achiziții comune flexibile
Nota internă se bazează și pe angajamentul UE de a livra Ucrainei 1 milion de obuze.
„Oferirea de sprijin militar pentru a satisface nevoile Ucrainei va fi articulată printr-o abordare mai structurată, eficientă și pragmatică, trecând treptat de la reducerea stocurilor la achizițiile comune din industria europeană de apărare”, se arată în document.
Norvegia – care nu a fost menționată în propunerile anterioare – este considerată „europeană” în cadrul inițiativei privind munițiile.
Achizițiile pot fi făcute fie având o națiune lider, fie prin intermediul Agenției Europene de Apărare (EDA).
***