Cancelarul german Olaf Scholz și premierii Danemarcei, Mette Frederiksen, Cehiei, Petr Fiala, Estoniei, Kaja Kallas, și Țărilor de Jos, Mark Rutte, sunt semnatarii unei scrisori deschise publicate de Financial Times, în care solicită un efort colectiv pentru înarmarea Ucrainei pe termen lung.
Scrisoarea apare înaintea reuniunii speciale a Consiliului UE, care joi va discuta fondul de solidaritate cu Ucraina.
”Dacă Ucraina pierde, consecințele și costurile pe termen lung vor fi mult mai mari pentru noi toți”
Recunoscând că UE nu va putea să atingă obiectivului său de a trimite 1 milion de obuze în Ucraina înainte de martie anul acesta, ei susțin că „eforturile noastre nu trebuie să se ofilească”.
„UE și statele sale membre trebuie să-și reînnoiască eforturile și să-și intensifice sprijinul militar. Căile sunt mai puțin importante. Scopurile și mijloacele sunt critice. Semnatarii acestei scrisori au cooperat deja în ceea ce privește donațiile către Ucraina, inclusiv livrarea de tancuri, obuziere, muniție de artilerie și drone de recunoaștere pentru Ucraina. Vom continua să explorăm toate opțiunile și să invităm aliații și partenerii să cofinanțeze inițiativele.
Povara este atât de mare încât toate statele trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a sprijini Ucraina – trebuie să continue să fie un efort colectiv. Facem apel la prietenii și partenerii Ucrainei să se angajeze din nou în sprijinul militar durabil pe termen lung pentru Ucraina, ca responsabilitate europeană comună. Această decizie trebuie luată de fiecare țară. Numai atunci Ucraina va putea reuși în apărarea împotriva agresiunii ruse.
Rusia nu așteaptă pe nimeni și trebuie să acționăm acum. Dacă Ucraina pierde, consecințele și costurile pe termen lung vor fi mult mai mari pentru noi toți. Noi europenii avem o responsabilitate specială. Prin urmare, trebuie să acționăm. Viitorul Europei depinde de asta.”, scriu cei cinci lideri europeni.
Apel separat al lui Emmanuel Macron
Țările europene trebuie să ia decizii ”îndrăznețe și inovatoare” pentru a ajuta Ucraina, chiar dacă SUA dau înapoi de la a sprijini Kievul în lunile următoare, a declarat marți președintele francez Emmanuel Macron
„Acesta este un moment decisiv și un test pentru Europa. Trebuie să fim pregătiți să acționăm pentru a apăra și sprijini Ucraina, cu orice este nevoie și indiferent ce decide America”, a spus Emmanuel Macron în timpul unui discurs la Academia Militară din Suedia Karlberg.
Președintele Macron a mai spus că UE va trebui să „accelereze amploarea” sprijinului său, având în vedere că ”costurile unei victorii rusești sunt prea mari pentru noi toți”.
Deocamdată, de la invazia Rusiei, Franța a oferit Kiev arme în valoare de 500 de milioane de euro – mult mai puțin decât Germania (17,1 miliarde de euro), Regatul Unit (6,6 miliarde de euro), Polonia (3 miliarde euro), potrivit Institutului Kiel, care contabilizează ajutoarele militare occidentale pentru Ucraina.
***