sâmbătă

22 iunie, 2024

15 august, 2022

China a anunţat luni că a organizat noi exerciţii militare în jurul Taiwanului, unde cinci politicieni americani se află în prezent în vizită, anunță News.ro, care citează AFP.

”Pe 15 august, Armata Populară de Eliberare a organizat o operaţiune de patrulare comună cu mai multe servicii de pregătire pentru luptă şi exerciţii de luptă în spaţiul maritim şi aerian din jurul Taiwanului”, se arată într-un comunicat emis de comandamentul Armatei de Eliberare.

Noua demonstraţie vine în timp ce o delegaţie de congresmeni americani a sosit, duminică, în Taiwan pentru o vizită neanunţată, potrivit unei surse diplomatice americane de pe insulă.


Cei cinci diplomaţi americani – un senator şi patru mambri ai Camerei Rprezentanţilor, democraţi şi republicani – sunt aşteptaţi să rămână pe insulă până luni, potrivit Institutului American din Taiwan, ambasada de facto a Statelor Unite.

Președinția Taiwanului a anunțat că delegația se va întâlni luni dimineață cu președinta Tsai Ing-wen. „Mai ales în această perioadă, când China provoacă tensiuni în Strâmtoarea Taiwanului și în regiune cu exerciții militare, vizita în Taiwan a delegației conduse de Ed Markey demonstrează încă o dată sprijinul ferm al Congresului Statelor Unite pentru Taiean”, se precizează într-o declarație a biroului prezidențial de la Taipei.

Cu câteva zile mai devreme, China a organizat cele mai ample manevre militare efectuate vreodată de Beijing în jurul Taiwanului, drept răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane, Nancy Pelosi.

Taipei a acuzat Beijingul că a folosit vizita ca pretext pentru a practica o invazie. Ca răspuns, Statele Unite şi-au reafirmat angajamentul faţă de regiune.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: