vineri

14 iunie, 2024

17 mai, 2024

Numărul conexiunilor 5G în România s-a triplat în ultimul an, până la 2,3 milioane sau 11%, rezultatul fiind considerat nesatisfăcător din cauza acestei ponderi mici, a declarat vineri Valeriu Zgonea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„În ultimii ani, să ştiţi că operatorii au depus eforturi foarte mari ca să investească în România şi să păstreze acest preţ competitiv, raport preţ, calitate şi servicii oferite, unic în Europa.

Azi, în România, avem peste 4.300 de staţii de bază 5G, care aparţin celor patru mari operatori şi care funcţionează în benzile de frecvenţe de 2,1 Mhz, 2,6 Mhz şi în benzile 3,4 şi 3,8. Numărul de conexiuni a crescut cu 20%, depăşind două milioane. Asta înseamnă că numărul de conexiuni cu fibră optică către locuinţe a ajuns la 5 milioane, o creştere de 13%, în ultimul an.


Numărul de conexiuni active la internet mobil a înregistrat o uşoară creştere, din păcate, doar de 2% în timp ce numărul conexiunilor 5G s-a triplat şi a ajuns la 2,3 milioane. Din punctul meu de vedere, încă nesatisfăcător, cu 11% din total”, a explicat Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.

În continuare, tehnologia 4G este preponderentă în România, iar operatorii spun că nu există consumul de care ar avea nevoie ca să investească.

În viziunea şefului ANCOM, sectorul comunicaţiilor trece, astăzi, printr-o profundă transformare, „poate unică în istoria omenirii, dincolo de noile tehnologii care apar şi care se dezvoltă într-un ritm greu de imaginat”.

„După cum ştiţi, acum doi ani de zile, autoritatea a făcut şi o licitaţie pentru a pune la dispoziţia operatorilor spectru pentru 5G dedicat acestor noi tehnologii care vin astăzi şi în România. Acum, operatorii beneficiază de o cantitate mult mai mare şi mai diversă de spectru şi noi sperăm ca, într-un interval de timp destul de scurt, să putem să atingem obiectivele pe care ni le-am propus”, a menţionat Valeriu Zgonea.


Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti organizează, vineri, workshopul „Comunicaţii pentru Viitor: Inovaţie şi Cercetare în Era Digitală”, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: