marți

20 februarie, 2024

6 decembrie, 2023

Încurajată de eşecul contraofensivei ucrainene, Rusia crede că pacea presupune o Ucraină amputată de regiunile sale estice şi sudice.

Într-un interviu publicat miercuri de AFP și citat de Agerpres, Maria Zaharova (foto) afirmă că Moscova contează de asemenea pe un „statut de neutralitate” pentru Ucraina, o modalitate de a o debarasa de aliaţii ei din NATO, alianţă pe care Kremlinul o consideră o ameninţare existenţială.

„Kievul nu vrea să ţină cont de realităţile actuale şi urmăreşte obiectivul de a face ca ţara noastră să capituleze cu ajutorul Occidentului”

Zaharova a reiterat poziţia oficială a Kremlinului potrivit căreia armata rusă a atacat Ucraina la 24 februarie 2022 pentru a proteja Rusia şi pe rusofonii din Ucraina de occidentali.

„Nu vom permite existenţa în apropierea frontierelor noastre a unui stat nazist agresiv al cărui teritoriu să constituie o sursă de pericol pentru Rusia şi ţările vecine”, susţine reprezentanta Ministerului rus de Externe.

Chiar dacă Rusia este un stat beligerant, ea nu poate fi făcută răspunzătoare pentru absenţa unui proces de pace, a declarat Zaharova, potrivit căreia „nu există voinţă politică în favoarea păcii nici la Kiev, nici în Occident”.

Maria Zaharova, o personalitate publică pe larg mediatizată în Rusia, a respins categoric planul de pace avansat anul trecut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care prevede ca trupele ruse să părăsească ţara sa, al cărei teritoriu este ocupat în proporţie de aproape 18% de forţele Moscovei.

Revendicarea principală a Ucrainei, şi anume respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii sale, „nu are în realitate nimic de-a face cu pacea”, susţine purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Este vorba de fapt de o serie de ultimatumuri adresate Rusiei pentru a justifica continuarea ostilităţilor”, afirmă ea. „Kievul nu vrea să ţină cont de realităţile actuale şi urmăreşte obiectivul de a face ca ţara noastră să capituleze cu ajutorul Occidentului”, susţine Maria Zaharova.

Moscova susține din nou că sancțiunile occidentale au eșuat

În interviul pentru AFP, Zaharova a punctat „eşecul” politicii de sancţiuni împotriva Rusiei, susţinând că Occidentul nu a reuşit să-i izoleze ţara. Aceste măsuri, spune ea, s-au „întors” chiar împotriva Occidentului, în timp ce „autoritatea internaţională a statului rus” s-a întărit, susţine aceasta.

Sancţiunile Occidentului „nu au redus influenţa geopolitică a Rusiei”, declară Maria Zaharova, adăugând că 80% din populaţia lumii trăieşte în ţări care nu au adoptat nicio sancţiune împotriva Rusiei. În lipsa clienţilor occidentali, Moscova şi-a redirecţionat o mare parte din exporturile de petrol şi gaze către giganţii China şi India.

Pentru diplomaţia rusă, aceste realităţi contează mai mult decât votul Adunării Generale a ONU care, la un an de la începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, a cerut retragerea completă a trupelor ruse din ţara vecină, notează AFP. Acest text fără caracter obligatoriu a fost susţinut de 141 de state membre.

***Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: