miercuri

17 aprilie, 2024

15 iunie, 2021

judecator instanta justitie dosareCompleturile de apel vor avea în continuare în componență doar doi judecători, în loc de trei, a decis luni Senatul, camera decizională în acest caz.

În momentul de față, ca urmare a modificărilor făcute de majoritatea PSD – ALDE în 2018, articolul 54 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară prevede completuri de apel cu doi judecători:

Apelurile și recursurile se judecă în complet format din 3 judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel.


Prevederea nu a fost aplicată însă niciodată pentru apeluri, întrucât nu există suficienți magistrați pentru numărul mare de dosare aflate în instanțe, astfel încât completurile de apel formate din trei judecători au fost amânate, prin prorogarea prevederii introduse în 2018.

Recursurile se vor judeca și de acum încolo în completuri formate din trei jduecători, conform aceleiași legi votate luni.

Senatorul PNL Iulia Scântei a afirmat, în plen, că liberalii consideră insuficientă amânarea creşterii numărului de judecători la trei în completurile de apel, motiv pentru care susţin abrogarea acestei norme pentru a împiedica paralizarea totală a activităţii acestor instanţe.

„Guvernul Cîţu, la iniţiativa ministrului Justiţiei, Stelian Ion, a adoptat OUG 215/2020 prin care a amânat până la data de 31 decembrie 2022, creşterea numărului de judecători în completurile de apel ca să facem concursurile de admitere în magistratură. PNL consideră că nu e suficientă amânarea şi e necesară abrogarea acestei norme pentru a nu permite riscul paralizării totale a activităţii instanţelor de apel. E nevoie să acoperim deficitul de personal din sistemul judiciar, nu să-l golim de magistraţi profesionişti”, a explicat Iulia Scântei, citată de Agerpres.


Senatorul PSD Robert Cazanciuc i-a criticat pe iniţiatorii proiectului legislativ, susţinând că abrogarea acestui text de lege „nu este în interesul cetăţeanului român”. „Dacă sistemul judiciar nu are resurse, suntem aici să aducem resurse pentru sistem şi pentru cetăţeni”, a declarat fostul senator al Justiției Robert Cazanciuc.

Potrivit proiectului adoptat, „apelurile se judecă în complet format din doi judecători, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel”.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă Ordonanţa de Urgenţă nr. 215 din 30 decembrie 2020 privind adoptarea unor măsuri în materia alcătuirii completurilor de judecată în apel, aprobată prin Legea nr. 85/2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 403 din 16 aprilie 2021”, conform unui amendament admis la proiect.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: