sâmbătă

22 iunie, 2024

14 septembrie, 2022

Regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, precum şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat nu vor mai fi exceptate de la obligaţia depunerii declaraţiei privind beneficiarul real, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență, aflat pe masa Guvernului.

Firmele de stat existente vor avea la dispoziție 90 de zile, de la intrarea în vigoare a proiectului, pentru a depune declarația de beneficiar real la Registrul Comerțului.

(Citiți și: ONRC a operaționalizat Registrul beneficiarilor reali ai companiilor. Termenele și amenzile)

Ulterior, declarația va fi depusă, de principiu, la înființarea noilor firme de stat și când apar modificări la datele declarate inițial privind beneficiarii reali.

Avertizare din partea Comisiei Europene


Urgența adoptării proiectului este motivat de către initiator, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin faptul că reprezentanții Comisiei Europene au avertizat autoritățile române pe data de 15 iulie că Directiva (UE) 2015/849 nu a fost transpusă corect în legislația românească.

“Comisia Europeană a invitat România să adopte măsurile necesare pentru a se conforma avizului motivat, în termen de două luni de la primirea acestuia”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Dacă autoritățile noastre nu se conformează în urma atenționărilor Comisiei, România riscă să fie amendată. Un asemenea exemplu este dat chiar în nota de fundamentare, inițiatorii amintind despre întârzierea care a adus României, acum câțiva ani, o amendă de trei milioane de euro.

În prezent, numai firmele private au obligația de declarare a beneficiarilor reali.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: