sâmbătă

25 martie, 2023

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 februarie, 2020

Companiile sunt obligate să depună o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real.

Este una dintre prevederile Legii 129 /2019 care se vor aplica odată cu operaționalizarea Registrului beneficarilor reali, realizată de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), potrivit unui comunicat al instituției, emis joi.

Legea 129/2019 se referă șa prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.


Art. 56 alin. (1) din actul normativ mai prevede ca depunerea declaraţiilor să fie făcută:

  • la înmatriculare, printre celelalte înscrisuri solicitate de lege;
  • anual, la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculată persoana juridică, în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.

Nedepunerea de către reprezentantul legal a declaraţiei privind datele de identificare ale beneficiarului real, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Pentru societăţilor înregistrate până la 21.07.2019 (data intrării în vigoare a legii) termenul de depunere este de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, respectiv până la data de 21.07.2020. Fac excepţie companiile şi societăţile naţionale, precum şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat.

Declarația privind datele de identificare a beneficiarilor reali se depune „ prin grija reprezentantului legal, la oficiul registrului comerţului unde este înmatriculată societatea spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali, ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului”, spune un comunicat ONRC.


Nerespectarea de către administratorul firmei a acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

(Descărcați  AICI Informarea ONRC privind operaționalizarea Registrului beneficiarilor reali ai persoanelor juridice conform Legii nr. 129 / 2019)

În anul 2020, persoanele juridice înmatriculate până la data întrării în vigoare a legii, supuse obligației de depunere a declarației privind beneficiarul real vor depune o singură declarație, după aprobarea situaţiilor financiare anuale, în condițiile legii.

Dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale reprezentantul persoanei juridice prevăzute la art. 56 alin. (1) nu a depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul sau, după caz, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii (cauza de dizolvare poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: