companii elvețiene în românia

23 august, 2024

Printre cele mai mari companii elvețiene în România se numără producătorul de ciment Holcim, compania Nestlé din industria alimentară, grupul farmaceutic Roche sau trustul de presă Ringier.

Corporații elvețiene în România – producători de materiale de construcție

1. Grupul Holcim este unul dintre cei mai mari producători de ciment din lume. Cunoscută anterior drept LafargeHolcim (2015–2021), multinaționala elvețiană produce materiale de construcție precum ciment, betoane, agregate (nisip și pietriș), asfalt, mortar și altele.

Sediul central al companiei, care este prezentă în aproximativ 90 de țări din întreaga lume, este în Zug, Elveția. În anul 2023, Holcim avea în jur de 63.000 de angajați. În acel an, multinaționala a avut venituri de peste 30 de miliarde de dolari și un profit net de 3,5 miliarde de dolari.

Companii elvețiene în România – Holcim


În ceea ce privește investiția grupului în România, Holcim deține aici două companii în care lucrează circa 2.000 de angajați, astfel:

A. Holcim România (cuprinde 2 fabrici de ciment în Câmpulung și Aleșd, o fabrică de BCA la Adjud, o stație de măcinare, 28 stații de betoane, 5 stații de agregate, 2 stații de lianți speciali, 3 terminale de ciment și 3 puncte de lucru pentru pretratarea deșeurilor prin Geocycle) și

B. Somaco Grup Prefabricate (ce cuprinde 5 fabrici de prefabricate).

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, compania Holcim România a avut în anul 2023 a avut o cifră de afaceri netă de 2,6 miliarde de lei și un profit net de peste 448 de milioane de lei.


În același an, compania Somaco a avut o cifră de afaceri netă de aproape 312 milioane de lei și un profit net de aproape 28 de milioane de lei.

Companii elvețiene în România – industria alimentară

2. Nestlé este o altă mare companie elvețiană prezentă în România. Multinaționala din industria alimentară, cu sediul central în Vevey, Elveția, produce cafea, ceai, bomboane și alte dulciuri, apă îmbuteliată, mâncare pentru bebeluși, produse lactate, înghețată, cereale pentru micul dejun, alimente și gustări uscate ambalate, mâncare pentru animale și alimente cu scop medical.

Printre cele mai cunoscute branduri ale companiei cu o istorie de peste 150 de ani se numără Nespresso, Nescafé, Kit Kat, Smarties, Nesquik, Stouffer’s, Vittel, Maggi, Lion sau Purina. Potrivit Wikipedia.org, Nestlé operează în jur de 450 de fabrici în 189 de țări.

În anul 2023, compania a avut venituri de 109 miliarde de dolari, un profit net de peste 17 miliarde de dolari și în jur de 270.000 de angajați.

Corporații elvețiene în România – Nestlé

În contextul discuției despre companii elvețiene în România, trebuie menționat că Nestlé și-a început activitatea în România în 1995, la acea dată reprezentanța având 6 angajați al căror rol principal era de a importa cereale pentru micul dejun, cafea, hrană pentru bebeluși, supă instant și condimente, se arată pe site-ul companiei.

În anul 2000, multinaționala elvețiană a achiziționat marca JOE, care a devenit una dintre cele mai apreciate mărci din portofoliul său. În prezent, mai multe produse din portofoliul Nestlé sunt produse în România: napolitanele JOE și Nesquik, specialitățile NESCAFÉ 3in1 și muștarul Maggi. Distribuția produselor se face atât în magazine, cât și prin rețeaua HoReCa și VENDING.

În anul 2023, compania Nestlé România SRL a avut o cifră de afaceri netă de aproape 1,5 miliarde de lei, un profit net de aproape 116 milioane de lei și în jur de 600 de angajați.

companii elvețiene în românia
Foto: Pagina de Facebook Nestlé Professional Romania

Companii elvețiene în România – industria farmaceutică

3. Roche, pe numele complet F. Hoffmann-La Roche AG, este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume. Sediul central al companiei fondate în anul 1896 este în Basel, Elveția. Multinaționala, care este una dintre companiile care investește cel mai mult în cercetare și dezvoltare pentru a descoperi noi tratamente, produce numeroase medicamente, inclusiv pentru diferite tipuri de cancer, infecții virale, boli de inimă, boli gastrice, hemofilie, epilepsie, hepatite, boala Parkinson sau boli psihice.

În anul 2022, compania a avut venituri de peste 77 de miliarde de dolari, un profit net de peste 15 miliarde de dolari și în jur de 100.000 de angajați.

Corporații elvețiene în România – Roche

Roche și-a deschis reprezentanța din România în anul 1992, iar în anul 2005 a înființat societatea comercială Roche România SRL. Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din ţara noastră, oferind produse şi servicii de înaltă specializare, se arată pe site-ul companiei.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Roche România SRL (CAEN Comerț cu ridicata al produselor farmaceutice) avea în anul 2022 în jur de 200 de angajați. Compania a avut în acel an o cifră de afaceri netă de peste 1,2 miliarde de lei și un profit net de peste 42 de milioane de lei.

Companii elvețiene în România – industria mass-media

4. Ringier AG, grupul media elvețian fondat în 1833, este prezent în România din anul 1992. Având sediul central în Zürich, compania își bazează strategia actuală nu doar pe produse media, ci și pe comerț electronic și divertisment. În anul 2023, multinaționala a avut venituri de circa 1 miliard de dolari, un profit operațional de aproximativ 116 milioane de dolari și în jur de 6.600 de angajați.

Pe piața locală, grupul editorial Ringier România are în portofoliu titluri precum ziarul Libertatea, publicația sportivă Gazeta Sporturilor, revistele ELLE, Viva!, Unica, Avantaje, ghidurile TV Mania și TV Satelit, Libertatea pentru Femei, precum și site-urile eJobs și imobiliare.ro.

În anul 2023, Ringier România a avut o cifră de afaceri netă de aproape 106 milioane de lei. Trustul de presă nu a înregistrat profit în acel an, având pierderi de peste 8,2 milioane de lei. La acea dată, Ringier România avea în jur de 200 de angajați, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Dacă acest articol despre companii elvețiene în România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Companii aeriene românești. 5 mari jucători din piață
Companii britanice în România. 13 mari jucători din piață
Companii olandeze în România. 4 mari jucători din piață
Companii italiene în România. 4 mari jucători din piață
Companii grecești în România. 4 mari jucători din piață
Companii americane în România. Listă cu 26 de mari corporații
Companii austriece în România. 11 mari corporații

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: