Printre cele mai cunoscute companii aeriene românești se numără TAROM, care este transportatorul de pavilion al României, și companiile private AnimaWings, Carpatair, Dan Air sau Air Connect.
TAROM – destinații, flotă, cifră de afaceri
1. Compania TAROM (Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române) a fost înfiinţată în anul 1954, iar în prezent zboară în peste 50 de destinaţii. Linia aeriană este deținută de statul român prin Ministerul Transporturilor, acesta fiind acționarul majoritar al companiei (deține peste 97% din acțiuni). Restul este deținut de Compania Națională „Aeroporturi București” S.A., Regia Autonomă „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian” – ROMATSA R.A. și de Societatea de Investiții Financiare „Muntenia” S.A. (SIF Muntenia).
Potrivit site-ului oficial al TAROM, compania are o flotă alcătuită din 18 avioane, cele mai noi fiind achiziționate în anul 2020. Din flotă fac parte următoarele aeronave:
- 4 Boeing 737-800 NG
- 4 Boeing 737-700
- 4 Airbus A318-111
- 4 ATR 72-600
- 2 ATR 72-500
Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, în anul 2022 TAROM a avut o cifră de afaceri de peste 1,1 miliarde de lei și o pierdere de aproape 275 de milioane de lei. La acea dată, compania aeriană avea 1.182 de angajați.
Un raport al auditorului independent Moore arată că, la data de 31 decembrie 2022, compania avea active nete (capitaluri proprii) ce totalizau circa 425 de milioane de lei, în vreme ce datoriile curente depășeau activele curente cu peste 882 de milioane de lei.
Linii aeriene din România – AnimaWings
2. AnimaWings se numără printre cele mai noi companii aeriene românești. Lansată pe piaţa din România în anul 2020, AnimaWings a operat inițial zboruri de tip charter, iar ulterior a început să vândă bilete pe propriul site web.
La începutul anului 2024, acționarul majoritar Aegean Airlines (transportatorul de pavilion al Greciei), care deținea 51% din AnimaWings, a anunțat că își vinde acțiunile. Acestea au fost cumpărate de Christian Tour holding S.A. și Memento holding BV, ambele deținute de Cristian și Marius Pandel.
Astăzi, AnimaWings este o companie cu acționariat 100% românesc, deținută de tur operatorul ce activează de 27 de ani în turism.
Companii aeriene românești – flota AnimaWings
Flota companiei este compusă din două aeronave Airbus 320-200. Compania a anunțat că se află în expansiune și că își va mări flota în acest an cu 2 avioane de tip Airbus A220-300, iar în următorul an cu încă 4 aeronave, dintr-un plan total de achiziții de 12 aeronave de acest tip.
Compania zboară atât în România, cât și internațional, spre destinații precum Cluj, Iași, Oradea, Paris, Larnaca sau Stockholm. Recent, compania a anunțat că începând cu luna decembrie 2024 lansează curse regulate, directe, spre Dubai.
Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, compania a avut în anul 2023 o cifră de afaceri netă de 135 de milioane de lei și pierderi de 15,8 milioane de lei. Compania avea la acea dată 59 de angajați.
Companii aeriene din România – Carpatair
3. Carpatair a fost înființată în anul 1999 de omul de afaceri Nicolae Petrov, fost pilot, cel care a fondat și compania privată Moldavian Airlines din Republica Moldova (și care a operat între anii 1994 și 2014).
Carpatair este una dintre cele mai vechi companii aeriene românești, având sediul în Timișoara. Primele zboruri regulate au fost lansate de la Cluj către Budapesta, precum și spre mai multe destinații din nordul Italiei, în primăvara anului 1999. De atunci, Carpatair a zburat către destinații din 7 țări din Europa de Est și de Vest, între 2000 și 2013.
Din 2014, Carpatair și-a schimbat modelul de afaceri la servicii neprogramate, oferind servicii de tip charter și de închiriere la cerere. Flota companiei este alcătuită din două aeronave Airbus A319 (Airbus A319-111 și Airbus A319-112).
În anul 2023, compania Carpatair a avut o cifră de afaceri de 115,6 milioane de lei și un profit net de aproape 19 milioane de lei. În acel an, compania avea 102 angajați.
Companii aeriene românești – Dan Air
4. Dan Air este o companie aeriană 100% românească, fondată în 2017, de pilotul comandant Dan Iuhas, având pe atunci denumirea de Just Us Air. Câțiva ani, compania a operat doar zboruri în regim ACMI (Aircraft. Crew. Maintenance. Insurance) pentru diverse companii aeriene precum Air Cote D’Ivoire, Jazeera Airways, Transavia, TUI, Air Moldova, Air Baltic, Air Serbia și Wizz Air.
Ulterior, compania și-a schimbat numele în Dan Air, iar din iunie 2023 a început operarea de zboruri regulate sub marcă proprie. Compania a zburat către destinații din Europa de pe aeroporturile din București și Brașov, iar acum operează curse regulate exclusiv de pe Aeroportul Internațional “George Enescu” din Bacău, se arată pe site-ul companiei.
Compania are o flotă alcătuită din 4 aeronave: 3 avioane Airbus A320-200 și 1 avion Airbus A319-100, potrivit Wikipedia.org. Dan Air zboară către destinații din țări europene precum Belgia, Franța, Irlanda, Italia, Spania, Turcia și Marea Britanie.
În anul 2023, Dan Air a avut o cifră de afaceri netă de peste 100 de milioane de lei și un profit de 2,1 milioane de lei. La acea dată, compania avea 26 de salariați.
Companii aeriene românești – AirConnect
5. AirConnect a fost lansată ca o nouă companie aeriană românească de 7 investitori privați. Compania, care și-a început activitatea în martie 2023, este acum o subsidiară a AeroItalia. Astfel, în martie 2024, compania aeriană privată AeroItalia, cu sediul central în Roma, a preluat integrat compania românească AirConnect.
AirConnect oferă atât zboruri interne, cât și în Europa. Printre destinațiile ce fac parte din portofoliul liniei aeriene se numără orașe din România precum Bacău, Cluj-Napoca, Suceava sau București, și orașe europene precum Ancona, Barcelona, Bergamo, Milano, Napoli, Roma sau Viena. AirConnect are o flotă alcătuită din două aeronave de tip ATR 72-600.
În anul 2023, AirConnect a avut o cifră de afaceri netă de peste 49 de milioane de lei și pierderi de peste 14 milioane de lei, arată datele oficiale de la Ministerul Finanțelor.
Alte companii aeriene românești sunt Fly Lili, HelloJets, Țiriac Air, Toyo Aviation sau Romcargo Airlines. Lista completă a companiilor aeriene din România poate fi consultată pe site-ul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR).
Foto: fredyalem / pixabay.com
Dacă acest articol despre companii aeriene românești vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Companii aeriene low-cost din Europa. TOP 12 cele mai mari linii
Cele mai mari companii aeriene low-cost din lume. TOP 9
Cele mai mari companii aeriene din lume. TOP 50 linii aeriene
Cele mai mari companii aeriene din Europa. TOP 13 linii aeriene
Cele mai mari aeroporturi din lume. TOP 60 în funcție de pasageri
Cele mai mari aeroporturi din Europa: TOP 54. Pe ce loc e „Henri Coandă”