31 august, 2023

Măsurile fiscale pregătite de guvern pentru reducerea deficitului bugetar va accentua lipsa de predictibilitate, ceea ce va determina companiile auto să renunțe la planurile de investiții în curs și va diminua atractivitatea României pentru dezvoltarea de proiecte noi, atrage atenția Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), reprezentantă a peste 170 de companii din domeniu, inclusiv Dacia și Ford.

Sectorul auto, motorul industriei românești, a întâmpinat numeroase provocări pe parcursul ultimelor ani. Toate acestea au intervenit în contextul unei profunde transformări a industriei, toate vehiculele electrice, conectate și autonome urmând să fie produse în facilități de producție neutre din perspectiva emisiilor de carbon.

România are șansa, în cadrul acestei revoluții tehnologice, să-și impună poziția în industria auto europeană, în special în competiția cu Ungaria, Polonia, Republica Ceha și Slovacia. Momentul poate fi însă ratat de intervenții legislative precipitate, fără studii de impact, introduse într-un climat european volatil, avertizează ACAROM.

Prezentăm integral comunicatul asociației:


Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania – ACAROM, organizatia reprezentativa a industriei auto din Romania care genereaza peste 200,000 de locuri de munca directe, o cifra de afaceri cumulata de 31 miliarde EURO si 29% din exporturi, a luat act cu ingrijorare de intentia Guvernului Romaniei de a introduce masuri fiscale ce pot impacta mediul de afaceri, menite sa reduca deficitul bugetar.

Motorul industriei românești, sectorul auto, a intampinat numeroase provocari pe parcursul ultimelor ani: mai intai pandemia cu un efect imediat de incetinire a businessului, apoi criza semiconductorilor, conflictul din Ucraina, creșterea prețurilor utilităților, mărfurilor și muncii adaugand o povara imensa asupra bugetelor companiilor. În plus, industria noastră se află în centrul unei profunde transformări, toate vehiculele electrice, conectate și autonome urmând să fie produse în facilitati de productie neutre din perspectiva emisiilor de carbon.

Consideram ca aceasta revolutie tehnologica este o mare șansă pentru România de a-și reconfirma poziția în industria auto europeană, în special în competiția cu Ungaria, Polonia, Republica Ceha și Slovacia. Acest moment reprezinta o oportunitate pentru România de a reduce decalajul si a-si consolida pozitia la nivel european.

Desigur, această revoluție de mari dimensiuni necesită un parteneriat puternic între companii, autoritati și asociații si eforturi comune din partea tuturor și, mai important, necesită investiții mari care pot fi sustinute doar prin stabilitate si predictibilitate pe termen lung.


Lipsa de predictibilitate fiscala sau legislativa, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu si lung inainte de luarea unor asemenea decizii, va avea un impact negativ asupra sectorului auto national, ducand la renuntarea la planurile de investitii in curs, la scaderea atractivitatii Romaniei ca posibila destinatie pentru proiecte noi si implicit la pierderea unui numar important de locuri de munca.

Trebuie sa reamintim ca ne aflam intr-un mediu economic volatil atat la nivel European cat si la nivel national, si orice schimbare neprevazuta in legislatia fiscala, va conduce automat la dezechilibre macroeconomice iar un tratament fiscal aplicat diferit companiilor va genera cu siguranta efecte negative asupra planurilor de afaceri si de dezvioltare a companiilor impactate.

Consideram ca numai avand un dialog deschis, corect cu autoritatile nationale, putem contribui efectiv si eficient la cresterea economica, la cresterea gradului de competitivitate si la dezvoltarea durabila a Romaniei si ramanem deschisi participarii in cadrul unui astfel de dialog.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: