La obiect

Decembrie 2019 – inflaţia a depășit conjunctural pragul de patru procente

Creşterea preţurilor de consum în decembrie 2019 a fost de 0,42%, semnificativ mai mare față de valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (0,16%), ceea… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Creșterea PIB continuă să scadă. Industria, la -2,7% ca volum pe T3 2019

INS a confirmat valoarea de 3% creștere economică pe trimestrul III 2019 și, implicit, traiectoria descendentă a acestui indicator pe parcursul anului în curs. De… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Contul curent la unsprezece luni, pe minus cu aproape zece miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele unsprezece luni ale anului în curs, un deficit de aproape zece miliarde de euro sau… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Noiembrie 2019: salariul real, +10%, productivitatea muncii, -1%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2019 a fost de 5.196 lei, cu 2,1% mai mare faţă de luna… Mai mult

13.01.2020

Cronicile

Comisie rogatorie pentru audierea echipei de la Sky News – procurorii iau în calcul acuzarea jurnaliștilor britanici

de Vladimir Ionescu , 11.8.2016

sky news trafic armeUPDATE 13.40: Potrivit unor informații pe surse publicate de Agerpres, jurnaliștii britanici ar putea fi acuzați și ei.

De asemenea, DIICOT a extins investigațiile și în loc de trafic de arme, acuzația din dosar ar viza infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false, prevăzută la art. 404 din Codul penal.

Articolul 404:

“Comunicarea de informaţii false. Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

***

Informația de bază:

Procurorii DIICOT care investighează dosarul presupusului trafic cu arme din România prezentat în reportajul Sky News au cerut comisie rogatorie pentru audierea membrilor echipei de jurnaliști bitanici care a realizat materialul.

Britanicii vor trebui să răspundă unor întrebări adresate de procurorii români prin intermediul aautorităților din Regat.

DIICOT încearcă astfel să stabilească toate detaliile afacerii și să clarifice dacă a fost vorba de o înscenare a jurnaliștilor sau nu, ipoteza cea mai probabilă conturată din cerectările efectuate până acum.

Cei trei așa-ziși traficanți filmați de echipa Sky News și intermediarul, cel care a jucat rolul de interpret, au fost eliberați după audierile desfășurate miercuri la DIICOT.

Unul dintre bărbați a declarat, la ieșirea din sediul DIICOT, că totul a fost o “glumă proastă”.

Procurorii nu au impus nicio măsură preventivă împotriva lor, ceea ce înseamnă că elementele suplimentare descoperite de anchetatori consolidează ideea că a fost vorba despre o înscenare a jurnaliștilor britanici, așa cum susțin românii implicați în afacere.

Pe de altă parte, Stuart Ramsay neagă în continuare înscenarea. El a scris, miercuri, pe Twitter, că informațiile despre traficanții de arme din România sunt reale și că instituțiile române sunt puse în dificultate: “Să se calmeze toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate. Faceți față realității!”.

 O purtătoare de cuvânt de la Sky News, citată de The Guardian, a afirmat miercuri că “Stuart Ramsay este unul din jurnaliștii noștri cei mai experimentați și tenaci, cu un istoric îndelungat de producere a unor relatări importante din lumea întreagă. El a prezentat un raport solid despre afacerile cu arme din România, iar Sky News susține fără rezerve reportajul”.

Cum a fost făcut reportajul

Totul ar fi început pe 18 iulie 2016, în momentul în careun cetățean român care se afla la muncă în Marea Britanie, Aurelian Mihai Țană, de 40 de ani, din Mureș, a fost contactat de Sky News.

Reprezentanții postului i-au spus că au nevoie de un ghid, de o persoană care să însoțească echipa postului la o filmare în România despre cât de nociv este traficul de arme.

La 29 iulie, echipa Sky News ajunge în România, pe aeroportul de la Târgu Mureș, împreună cu cetățeanul român care trebuia să-i ajute pe jurnaliștii britanici pentru realizarea unui material cu privire la traficul de arme din Europa.

Procurorii au stabilit că în aceeași zi, reporterul din Marea Britanie, operatorul și cetățeanul român s-au cazat la un hotel din Mureș. A doua zi, românul a adus în fața jurnaliștilor britanici doi amici, unul chiar finul său. Aceștia au primit instrucțiuni cu privire la modul în care materialul avea să fie realizat.

Jurnalistul britanic, spun procurorii, a venit pregătit: adusese niște geci de camuflaj și le-a spus celor doi cetățeni români că trebuie să poarte cagule în momentul în care se filmează materialul. Pentru ca totul să fie cât mai credibil, jurnalistul le-a dat și replicile pe care trebuiau să le rostească.

Procurorii au stabilit și locul în care a avut loc filmarea: o zonă împădurită din județul Mureș, în localitatea Mărișelu.

Procurorii antimafia mai spun că cei trei au fost și recompensați pentru acest efort – ghidul a primit 1.000 de euro, în vreme ce ceilalți doi cetățeni, care nu aveau nicio legătură cu traficul de arme – ar fi primit câte 500 de euro.

Poziția Sky News

Postul britanic de televiziune Sky News a declarat, la solicitarea Digi24, că jurnalistul Stuart Ramsay și echipa sa au realizat un reportaj „temeinic” pe teama traficului de arme din România, iar Sky News susține pe deplin materialul difuzat.

Răspunsul postului britanic de televiziune vine după ce miercuri autoritățile române au anunțat că reportajul difuzat de Sky News despre o presupusă contrabandă cu arme care s-ar desfășura în România este o înscenare, o filmare „regizată”, pusă la cale de jurnalistul Stuart Ramsay care ar fi plătit trei români pentru a „juca” rolul unor traficanți de arme.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.8.2016

Un raspuns

  1. Camelian Propinatiu
    11.8.2016, 6:08 pm

    Problema e mai mult la ei. Tot cam asa s-a facut si presa tabloida care a împins glorioasa Mare Britanie alături de UE! Imaginea Ţării conteaza enorm nu numai pt turism, ci si pt soarta marfurilor si serviciilor produse în RO, inclusiv de firme străine. Faptul ca, date fiind aluziile la terorism, s-a reactionat prompt e o surpriza năucitoare şi neplacuta în Vest, iar în Est e de asteptat o înteţire a campaniei contra instituţiilor statului implicate în facerea justiţiei. Poate ca de aici, chiar în postromânism, dupa terfelirea intelectuala a lui Eminescu, va rezulta Legea Protecţiei Imaginii României, inclusiv cu prevederi privind despăgubirile banesti (amenzi) datorate Statului de către cetăţenii români care comit infracţiuni cu scandal mediatic în străinătate.

Lăsați un comentariu


Europa

Brexit / Premierul Boris Johnson a semnat acordul de ieșire din UE

Iulian Soare

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat vineri seara, pe Twitter, că a semnat acordul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzut pentru 31… Mai mult

Europa

OMV Petrom a demarat procesul de vânzare a activelor sale din Kazahstan

Iulian Soare

OMV Petrom a demarat procesul de vânzare a câmpurilor de petrol şi gaze deținute în Kazahstan, singurele sale active de peste hotare, potrivit documentelor de… Mai mult

Stiri

Coronavirusul a ajuns în Europa și Australia. OMS: Țările să se pregătească de răspândirea virusului ucigaș

Iulian Soare

Primele trei cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus au fost confirmate în Europa, în Franța, și tot sâmbătă a fost identificat și primul pacient pozitiv… Mai mult

Stiri

Parcul auto din România a depășit 8,2 mil. vehicule – infrastructura nu ține pasul. Tendințele în UE

Iulian Soare

Parcul auto din România a crescut la peste 8,2 milioane vehicule în 2018 însă infrastructura rutieră nu ţine pasul, arată un studiu PwC Digital Auto… Mai mult

Stiri

România va înființa, cu fonduri europene, un Institut Național de Genomică

Vladimir Ionescu

România va avea un Institut Naţional de Genomică, ce va permite României să progreseze în domeniul geneticii umane, a anunţat vineri ministrul Fondurilor Europene, Marcel… Mai mult

Europa

Compania poloneză Lot achiziționează firma germană Thomas Cook Condor – 140 de aeronave în dotare și vor mai comanda 30

Iulian Soare

Compania aeriană poloneză LOT a achiziționat firma germană Thomas Cook Condor, creând un grup de aviație ce transportă peste 20 de milioane de pasageri pe… Mai mult

Stiri

Bogdan Aurescu: 54% din personalul din serviciul exterior al MAE era detaşat, la preluarea mandatului

Vladimir Ionescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la Digi 24 că 54% din personalul din serviciul exterior al MAE era detaşat, în noiembrie 2019, când… Mai mult