Veniturile din vânzarea de electricitate ale producătorilor ar putea fi plafonate la 200 de euro / 1.000 kWh, dacă nu obțin electricitatea prin arderea gazelor, spune un proiect al măsurilor de urgență plănuite de Comisia Europeană. Plafonul este la mai puțin de jumătate din prețurile la care a ajuns piața, dezechilibrată de impactul reducerii livrărilor de gaze ale Rusiei.
Diferența de venituri va fi folosită pentru a proteja consumatorii de scumpirea energiei în facturi. Astfel, s-ar ușura și sarcina guvernelor care au cheltuit deja 280 de miliarde de euro pe subvenții în acest scop, conform calculelor Breugel, citate de Reuters.
Plafonarea veniturilor producătorilor de energie, care s-au multiplicat pe măsura amplificării crizei energetice, face parte din măsurile propuse de Comisia Europeană pentru ca UE să facă față acesteia.
Șefa Comisiei Europene a prezentat, miercuri, un sumar al măsurilor pe care le va propune spre dezbatere miniștrilor Energiei din statele membre, vineri, urmând ca până miercurea viitoare să fie adoptată o formă definitivă care să fie trimisă la Parlamentul European.
Economisirea de electricitate impusă pentru orele de vârf ar putea fi de 5%
UE ar trebui să economisească în medie 5% din electricitate (măsurată în megawați oră, 1 MWh – 1.000 kWh) în orele de vârf față de o referință încă necunoscută, potrivit unui proiect de regulament citat de e-nergia.
„Pentru fiecare lună, fiecare stat membru identifică în avans un număr de ore de vârf de consum corespunzător unui minimum de 10% și de maximum de 15% din toate orele lunii. (…) Fiecare stat membru își reduce consumul net de energie electrică pe parcursul acestor vârfuri orare. Reducerea realizată în orele de vârf selectate ar trebui să ajungă, în medie, la 5% și trebuie exprimată în MWh”, potrivit sursei citate.
***