joi

28 martie, 2024

15 iunie, 2018

Noul Fond european pentru pescuit și afaceri maritime, propus de Comisia eruopeană (CE) în cadrul bugetului UE pentru 2021-2027, va dispune de 6,14 miliarde de euro, potrivit CE.

Comisia propune ca noul fond să sprijine „mai simplu și mai flexibil sectorul european al pescuitului să adopte practici de pescuit mai durabile, punând accentul pe sprijinirea micilor pescari”.

Economia maritimă este un sector economic cu un potențial ridicat, a cărui producție la nivel mondial este estimată în prezent la 1.300 de miliarde euro și ar putea deveni cel puțin de două ori mai mare până în 2030, potrivit comunicatului CE.


Fondul urmează să contribuie la:

  • „valorificarea potențialului unei economii albastre durabile, în scopul asigurării unui viitor mai prosper pentru comunitățile costiere” şi
  • „pentru prima dată, la consolidarea guvernanței internaționale a oceanelor pentru ca mările și oceanele să devină mai sigure, mai curate, mai securizate și să fie gestionate într-un mod mai sustenabil”.

Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime va cofinanța proiecte în paralel cu instrumentele de finanțare naționale, iar fiecare stat membru va beneficia de o parte din bugetul total.

Statele membre își vor elabora programele operaționale naționale, specificând în ce mod intenționează să cheltuiască fondurile. După obținerea aprobării din partea Comisiei, autoritățile naționale vor decide ce proiecte doresc să sprijine.

Fondul va pune un accent deosebit pe sprijinirea micilor pescari de coastă cu nave mai mici de 12 metri, care reprezintă jumătate din forța de muncă din sectorul pescuitului european.


Proiectul prevede o contribuție de 30 % din bugetul Fondului pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, prin protecția ecosistemelor marine, în conformitate cu angajamentele convenite în cadrul Acordului de la Paris.

„Fondul maritim va permite realizarea de investiții în noi piețe, tehnologii și servicii maritime, precum energia oceanică și biotehnologia marină. Comunitățile costiere vor primi un sprijin mai substanțial și mai amplu pentru stabilirea de parteneriate locale și de transferuri de tehnologii în toate sectoarele economiei albastre, inclusiv în acvacultură și turismul de coastă”, spune documentul citat.

Noul Fond european pentru pescuit și afaceri maritime va sprijini îndeplinirea angajamentelor UE în vederea unei mai bune guvernanțe internaționale a oceanelor. Printre altele, acesta va furniza finanțarea necesară pentru îmbunătățirea supravegherii maritime, a securității și a cooperării în materie de pază de coastă.

Pentru a se asigura eficiența și eficacitatea fondului, acesta cuprinde mai multe elemente noi, printre care:

  • simplificarea și o mai mare posibilitate de alegere pentru statele membre, care vor putea de acum să își orienteze sprijinul către prioritățile lor strategice, nemaifiind obligate să aleagă dintr-un „meniu” de acțiuni eligibile;
  • o mai bună aliniere cu alte fonduri ale Uniunii Europene. Normele aplicabile tuturor fondurilor structurale și de investiții sunt stabilite în Regulamentul privind dispozițiile comune;
  • o mai bună orientare a sprijinului în vederea realizării politicii comune în domeniul pescuitului.

Noul Fond european pentru pescuit și afaceri maritime face parte din cadrul financiar multianual pentru 2021-2027, noul buget pe termen lung al UE, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Bugetul propus combină instrumente noi cu programe modernizate, pentru a realiza prioritățile Uniunii Europene în mod eficient și pentru a răspunde noilor provocări.

Etapele următoare şi responsabilitatea

CE atrage atenţia că „este esențial să se ajungă rapid la un acord asupra întregului buget pe termen lung al UE și asupra propunerilor sectoriale, pentru ca fondurile UE să dea rezultate pe teren cât mai curând posibil”.

Dacă se vor înregistra întârzieri similare celor de la începutul actualei perioade bugetare 2014-2020, „necesitățile pescarilor și ale comunităților costiere, precum și protecția mediului marin de care depind acestea nu vor putea fi abordate cu urgența necesară”, spune CE.

Ajungerea în 2019 la un acord privind următorul buget pe termen lung „ar asigura o tranziție fără probleme între actualul buget pe termen lung (2014-2020) și noul buget, precum și previzibilitatea și continuitatea finanțării, în beneficiul tuturor”, mai spune Executivul european.

Comisia invocă responsabilitatea UE, „ca actor mondial în domeniul oceanelor și al cincilea mare producător de pește și fructe de mare din lume”, pentru protejarea, conservarea și utilizarea sustenabilă a oceanelor și a resurselor lor.

„Fondul va permite statelor membre și Comisiei să își onoreze această responsabilitate și să investească în pescuitul sustenabil, în securitatea alimentară, într-o economie maritimă prosperă și în mări și oceane sănătoase și productive”, a declarat comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: