marți

16 iulie, 2024

27 iunie, 2023

Industriile de apărare din Europa cer instituțiilor UE să clarifice statutul sectorului în conformitate cu legislația UE privind finanțele durabile, astfel încât să îi deschidă porțile pentru investiții publice și private.

Companiile europene de apărare, transmite Euractiv, critică sistemul de taxonomie al blocului – modul în care clasifică activitățile ca „sustenabile” sau „nesustenabile” – argumentând că industria ar trebui inclusă mai explicit în prima categorie pentru a proteja rutele de finanțare.

În plus, industria se plânge de pierderea de comptitivitate față de companiile americane.


Apărarea nu este în prezent nici inclusă și nici exclusă din taxonomie, dar percepția publicului asupra sectorului are un impact direct asupra dorinței băncilor de a acorda împrumuturi, susțin cifrele din industrie.

Comisia Europeană urmează să prezente miercuri o nouă strategie ecologică de apărare.

Industria cere ca investițiile în Apărare să fie considerate ”finanțare durabilă”

„Pentru a asigura accesul continuu la finanțare privată pentru companiile europene de apărare, UE trebuie să stabilească principii-cheie cu privire la modul în care se intenționează să se aplice legislația UE în materie de finanțare durabilă (taxonomia- n. red.)”, transmite Asociația Europeană a Industiilor Aerospațiale și de Apărare (ASD). „Investitorii au aversiune față de risc”, afirmă Jan Pie, secretarul general al ASD.

Reprezentanții industriei de apărare cer claritate juridică, argumentând că respectarea ”excesivă” de către bănci și investitori a legislației UE a redus disponibilitatea acestora de a împrumuta bani sau de a investi în companiile care comercializează bunuri de apărare. „Este obligatoriu să avem din partea Comisiei clarificări conform căreia actualele criterii UE de mediu, sociale și guvernanță nu sunt în contradicție cu investițiile în industria de apărare”, a spus Jan Pie.

Presiune ca BEI să își ajusteze politica de creditare


În martie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, miniștrii au convenit să ia măsuri „pentru a promova și facilita accesul la finanțare privată pentru industria de apărare, inclusiv prin valorificarea cât mai bună a posibilităților oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI)”.

(Citiți și: ”Băncile centrale devin preocupate de ecologie: schimbările climatice pun ”semințele” viitoarelor crize financiare”)

Cu toate acestea, nu s-au schimbat multe, susțin reprezentanții industriei europene de apărare. Condusă de miniștrii de finanțe din statele membre ale UE, banca a decis să rămână „banca verde” a UE și, prin urmare, exclude orice activitate pe care o consideră că nu se potrivește cu această imagine.

Deși BEI intenționează să-și majoreze cu 8 miliarde euro bugetul pentru finanțarea proiectelor ”cu dublă utilizare“, banca a precizat că va rămâne departe de activitățile destinate exclusiv apărării. „Dacă propria bancă a UE nu va împrumuta bani industriilor de apărare, de ce ar trebui să o facă alte bănci?” se întrebă o sursă din industrie.

BEI ar trebui să-și modifice politica de creditare și să ofere acces la împrumuturi, ceea ce ar servi și ca un stimulent pentru a schimba dorința băncilor naționale de a împrumuta bani, au spus reprezentanții industriei. „O astfel de schimbare ar servi ca un reper important pentru instituțiile financiare naționale și, prin urmare, ar contribui considerabil la stimularea investițiilor în industria de apărare din UE”, a declarat Jan Pie pentru Euractiv.

Dezavantaj competitiv față de companii americane

„Industria noastră trebuie să treacă acum la modul economie de război”, spunea luna trecută Thierry Breton, Comisarul pentru piața internă, responsabil și pentru industria de apărare a blocului.

Reprezentanții industriei de apărare insistă însă că problema finanțării se află în contradicție cu apelurile UE de a crește producția de apărare.

(Citiți și: ”Valentin Lazea / Agenda ecologică a Băncii Centrale Europene: plusuri și minusuri”)

Cu dificultăți în accesarea împrumuturilor bancare, companiile europene de apărare riscă să-și piardă avantajul competitiv, a declarat Bertrand Delcaire, oficial Thales. O companie americană de apărare contactată de Euractiv a declarat că nu s-a confruntat niciodată cu probleme când a vrut să acceseze finanțare privată în Statele Unite.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: