sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 martie, 2022

Negociatorii Parlamentului European și ai guvernelor statelor membre au convenit luni asupra unor noi reguli pentru a limita accesul companiilor din state terțe la licitațiile publice europene în valoare de două trilioane de euro, o mișcare menită să preseze țări precum China să își deschidă piețele, informează Euractiv.

Noile reglementări fac parte dintr-o inițiativă UE de a dezvolta o politică comercială mai asertivă și de a insista ”jocului corect”, după un Brexit dureros, ciocniri cu SUA în perioada administrației Trump și o nouă viziune asupra Chinei.

Parlamentarii europeni și Franța, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, au convenit asupra unui text care deschide calea pentru lansarea Instrumentului internațional de achiziții (IPI) în cursul acestui an.


”O Europă naivă este de domeniul trecutului”, a spus ministrul francez al comerțului Franck Riester (foto), explicând că, de acum înainte, accesul la piața europeană de achiziții publice va fi condiționat de reciprocitate.

În vreme ce piețele europene de achiziții publice sunt în general deschise concurenței internaționale, țările terțe restricționează adesea accesul companiilor europene la propriile licitații, pentru a-și favoriza jucătorii locali.

Acest lucru a determinat Comisia Europeană să propună IPI în urmă cu zece ani. Cu toate acestea, din cauza rezistenței unor state membre, instrumentul a rămas blocat în procesul decizional al UE până în 2019.

În contextul provocărilor cu care UE s-a confruntat în ultimii ani, discuțiile au fost reluate. Conflictele comerciale dintre SUA și China și un mediu în general deteriorat pentru comerțul multilateral au determinat UE să își ajusteze strategia comercială către o poziție mai asertivă, făcând posibil acordul privind IPI.


„Continuăm să favorizăm dialogul pentru a rezolva astfel de probleme. Dar, în ultimă instanță, acest nou instrument ne va oferi o pârghie suplimentară pentru a elimina aceste bariere și a promova o concurență loială în beneficiul tuturor”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-un comunicat.

IPI prevede acum ca executivul european să analizeze dacă țările terțe permit companiilor din UE acces echitabil la licitațiile lor publice. Dacă nu li se acordă acces egal într-o țară, UE poate aplica sancțiuni companiilor din acea țară. De exemplu, ofertele pot fi ”ajustate” așa încât prețul luat în considerare să fie mai mare decât cel propus de fapt de compania în cauză.

Conform regulilor IPI, UE poate chiar exclude ofertele din anumite țări.

Regulile s-ar aplica administrațiilor centrale, precum și autorităților locale cu peste 50.000 de locuitori. Achizițiile vizate ar fi licitațiile de cel puțin 15 milioane de euro pentru lucrări și concesiuni, cum ar fi construcția de drumuri, și de 5 milioane de euro pentru bunuri și servicii.

„Acest lucru pune capăt listei lungi de exemple proeminente în care ofertanții din țări terțe câștigă contracte publice ilustre în UE, în timp ce piețele lor interne sunt de facto interzise pentru ofertanții din UE”, a declarat europarlamentarul Daniel Caspary, unul dintre parlamentarii responsabili pentru acest dosar.

Potrivit Comisiei, achizițiile publice reprezintă de obicei 10-20% din PIB-ul unei țări. Piața mondială este de circa 8 trilioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: