marți

17 mai, 2022

Comisia Europeană vrea să prelungească mecanismului de control al exporturilor de vaccinuri anti-Covid

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2021

Uniunea Europeană intenționează să extindă mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri împotriva Covid-19 produse în statele membre până la finalul lunii iunie, conforme unor surse Reuters citate de Agerpres.

Decizia UE ar putea spori tensiunile cu țările terțe care se bazează pe vaccinurile produse în interiorul blocului comunitar.

Până la decizia finală, în baza mecanismului în funcțiune, Comisia a blocat exportul vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca în Italia și care era destinat Australiei, după ce producătorul a eșuat în a respecta angajamentele contractuale cu UE, relatează Reuters, citând două surse.

(Citiți și: „UE, acuzată de protecționism în cazul vaccinului – afectează livrările în restul lumii”)


La sfârșitul lunii ianuarie, în contextul conflictului cu AstraZeneca, Comisia Europeană a adoptat un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-Covid produse în statele UE, pentru a preveni ieşirea din blocul comunitar a dozelor produse pe teritoriul Uniunii, astfel încât să poate fi asigurate livrărilor către statele membre asumate de producători.

Decizia a fost luată în urma unei dispute cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca, acuzată de Comisia Europeană că a crescut dozele destinate Marii Britanii, în detrimentul statelor UE.

Mecanismul ar urma să expire la finalul lunii martie, însă Comisia Europeană dorește prelungirea acestuia până la 30 iunie.

„Comisia va propune extinderea până la finalul lui iunie. Şi a fost primită de statele membre cu aprobare, nu neapărat cu entuziasm, dar există o senzaţie că încă avem nevoie de acest mecanism”, a declarat un diplomat european.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

O altă oficialitate UE a adăugat că la reuniunea săptămânală de miercuri a Comitetului reprezentanţilor permanenţi (COREPER, format din ambasadorii ţărilor membre pe lângă UE) numeroase state au sprijinit măsura, inclusiv Germania şi Franţa.

Uniunea Europeană a fost dur criticată pentru aceste restricții, fiind acuzată chiar că subminează imunizarea la nivel global.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: