luni

22 iulie, 2024

13 aprilie, 2021

Autostrada de 165 de kilometri, cu viaducte şi tuneluri tăiate prin munţi, este nefinalizată. Este cel mai scump kilometru de autostradă construit din Europa.

Bruxelles-ul a respins luni solicitarea guvernului din Muntenegru de a-l ajuta să finanțeze împrumutul chinez de 1 miliard de dolari pentru un proiect de autostradă neterminat, care împinge statul candidat la aderare la UE spre o criză a datoriilor.

Înalți oficiali guvernamentali au cerut UE în ultimele săptămâni să ajute Muntenegru la rambursarea împrumutului, care se ridică la aproape 20% din datoria totală a țării (datoria publică a Muntenegru era în 2020 de 5,12 miliarde dolari).

Comisia Europeană, transmite Politico, a anunțat că nu va onora această solicitare: „UE este deja cel mai mare furnizor de asistență financiară pentru Muntenegru, cel mai mare investitor și cel mai mare partener comercial. Continuăm să fim alături de ei, dar nu rambursăm împrumuturile pe care le iau de la terți”, a declarat purtătorul de cuvânt al politicii externe al UE, Peter Stano, în conferința de presă sptămânală.


Un precedent guvern muntenegrean a luat în 2014 decizia de a accepta un împrumut chinezesc de 1 miliard dolari – care acoperea 85% din costul unui proiect de infrastructură rutieră nici azi finalizat. În 2018, impactul estimat de instituții internaționale asupra datoriei publice muntenegrene era de 82% din PIB, în următorii ani.

(Citiți și: ”Avertisment al comisarului Hahn: Atenție la ”împrumuturile ieftine” ale Chinei pentru Balcanii de Vest. Cazul școală al Muntenegrului”)

În 2019, FMI a sfătuit Muntenegru să amâne finalizarea autostrăzii până la intrarea în UE, când va putea accesa fonduri de investiții și structurale – cel mai optimist termen pentru aderare este 2025, dar situația financiară a țării și perspectiva ca creditorul (Export-Import Bank of China) să execute garanțiile contractuale îndepărtează această perspectivă.

„UE are îngrijorări cu privire la efectele socioeconomice și financiare ale unor investiții ale Chinei pentru că există riscul dezechilibrelor macroeconomice și dependenței datoriei”, a mai spus luni Peter Sano.

Purtătorul de cuvânt al premierului muntenegrean Zdravko Krivokapić nu a comentat decizia Comisiei Europene.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: