marți

23 aprilie, 2024

15 februarie, 2023

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a transmis miercuri o serie de precizări referitoare la stadiul îndeplinirii jaloanelor și țintelor PNNR, afirmând că revizuirea sistemului de pensii trebuie să vizeze ”toate pensiile speciale”.

Potrivit comunicatului preluat de News.ro, ”pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene”, dar pentru ca România să primească fondurile alocate prin PNRR, aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele specifice la care ţara s-a angajat prin acest plan.

„Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, transmite comunicatul Reprezentanței de la București.


Reforma pensiilor speciale – jalonul 215 – nu este cuprinsă in cea de-a doua cerere de plata, ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plată.

Coaliția acceptă greu că trebuie să umble la pensiile speciale

Precizările Comisiei Europene apar în contextul în care oficiali din coaliția de guvernare transmit în plan intern, în continuare, intenția de a renegocia cu Comisia Europeană capitolul pensii din PNRR.

Pe data de 10 februarie, ministrul Marcel Boloș afirma că România are ”patru solicitări majore” legate de PNRR, unul vizând ”circumstanțele obiective ale jaloanelor și țintelor care fac obiectul negocierii, printre cele mai importante e plafonul de 9,4% din PIB alocat pensiilor”.

Ministrul muncii, cel care a coordonat elaborarea proiectului legii pensiilor speciale, este unul dintre susținătorii declarați ai menținerii pensiilor militarilor și polițiștilor. Anul trecut, în iulie, el declara că acestea nu sunt pensii speciale și pretindea că executivul de la Bruxelles ar fi acceptat acest lucru: „Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale şi nu cred că vor intra aici. Nu cred că vor intra aici pentru că noi vom discuta cu Comisia. Oricum renegocierea PNRR”.


De asemenea, premierul Nicolae Ciucă, el însuși beneficiar al unei pensii speciale, susținea și în noiembrie că pensiile militare nu sunt speciale, ci sunt pensii de serviciu acordate pe bază de contributivitate, și spunea că Executivul va continua discuțiile cu Executivul European pentru a se ajunge la o înțelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă și celelalte state UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: