vineri

3 mai, 2024

30 octombrie, 2021

Cinci europarlamentari din grupul Verzii/ALE au reclamat Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE (CJUE) pentru „refuzul implicit” de a permite accesul la informații legate de contractele de vaccinuri cu producătorii.

Dosarul a fost depus la 22 octombrie „după luni de corespondență între Verzi/ALE și Comisie, timp în care aceasta nu a fost de acord să ofere acces transparent la contracte”, spune un comunicat emis vineri, citat de Euractiv.

„Timp de nouă luni, Comisia a refuzat să dezvăluie informațiile, dar după ce a fost aspru criticată pentru opacitatea politicii sale privind vaccinurile, au publicat contracte editate substanțial”, ceea ce este „în mod evident insuficient”, a spus eruroparlamentarul olandez Kimberly van Sparrentak.


Grupul Verzilor/ALE a declarat că transparența în procedurile de vaccinare nu a fost asigurată, în ciuda faptului că sănătatea este o „chestiune de interes public”, și a adăugat că Comisia Europeană nu a luat în considerare interesul public superior în dezvăluirea contractelor de vaccin.

Europarlamentarul danez Margrete Auken a subliniat că miliarde din banii contribuabililor din UE au fost cheltuiți pentru încheierea de acorduri cu industria farmaceutică.

Confidențialitatea comercială și banii publici

„Dezvoltarea vaccinului este un succes, dar acordurile de pre-cumpărare nu sunt ca un card cadou pe care industrie să-l folosească fără condiții”, a spus Margrete Auken.

La 17 iunie 2020, Comisia Europeană a prezentat Strategia UE privind vaccinurile pentru a accelera dezvoltarea, fabricarea și implementarea vaccinurilor împotriva COVID-19.


Prin acorduri de cumpărare în avans cu producători individuali de vaccin, Comisia și-a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un anumit interval de timp și la un anumit preț.

Comisia a finanțat o parte din costurile inițiale din Instrumentul de sprijin de urgență de 2,7 miliarde euro. Această finanțare a fost considerată un avans pentru vaccinurile pe care statele membre le achiziționează.

Informațiile pe care deputații le cer acum sunt despre răspundere și despăgubiri, producția de vaccinuri, inclusiv cantități, locații, prețuri și costuri de cercetare și dezvoltare, numele grupului de coordonare care negociază contractele „și multe altele”.

Dosarul a fost depus Cererea a fost înaintată instanței la o zi după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicita o legislație pentru a face procesul de cercetare, cumpărare și distribuire a vaccinurilor COVID-19 mai transparent.

După votul în plen, Dolors Montserrat, europarlamentar spaniol din grupul PPE și președinte al Comisiei pentru petiții, a declarat că pentru ca Strategia UE pentru vaccinurile COVID-19 să aibă succes, „publicul trebuie să primească mai multe informații; acest lucru le va spori încrederea în vaccinuri și în investiția UE care ne-a adus vaccinuri în timp record, gratuite pentru toți cetățenii UE.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: