marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iunie, 2021

vaccinuri coronavirus productieParlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care solicită ridicarea temporară a protecției drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva Covid-19.

Derogarea temporară de la Acordul TRIPS al OMC privind brevetele este necesară pentru accelerarea accesibilității la nivel global a acestor seruri.

Rezoluția a fost adoptată cu 355 voturi pentru, 263 împotrivă și 71 abțineri, și va fi urmată de începerea negocierilor.în scopul obținerii derogării, astfel încât să se obțină prețuri accesibile la produsele medicale legate de Covid-19 și la rezolvarea constrângerilor de producție și deficitele de aprovizionare.


Acordarea de licențe voluntare (atunci când dezvoltatorul vaccinului decide cui și în ce condiții brevetul poate fi licențiat pentru a permite fabricarea), transferul de know-how și tehnologie către țări cu industrii producătoare de vaccinuri reprezintă cea mai importantă modalitate de a extinde și de a accelera producția mondială pe termen lung, precizează un comunicat al PE.

Pentru a aborda blocajele din producție, Parlamentul solicită UE „să elimine rapid barierele la export și să își înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exporturilor cu cerințe privind transparența exporturilor”.

La rândul lor, SUA și Regatul Unit ar trebui „să elimine imediat interdicția de export a vaccinurilor și a materiilor prime”, afirmă eurodeputații.

Sunt necesare 11 miliarde de doze pentru imunizarea a 70% din populația lumii și doar o fracțiune din această cantitate a fost deja produsă.

Producția de vaccinuri în Africa


Întrucât marea majoritate a celor 1.6 miliarde de doze de vaccin administrate până în prezent au ajuns în țările industrializate producătoare de vaccinuri și doar 0,3% în cele 29 țări cele mai sărace, UE trebuie să sprijine producția din Africa, arată rezoluția PE.

Un alt instrument important pentru furnizarea de vaccinuri pentru economiile cu venituri reduse este mecanismul global de distribuire a vaccinurilor, COVAX, către care Parlamentul încurajează contribuțiile.

Transparența pentru următoarea generație de vaccinuri

Parlamentul mai solicită ca viitoarele contracte de achiziție în avans să fie pe deplin transparente, în special pentru vaccinurile de nouă generație, și ca aceste contracte să includă cerințe de transparență pentru furnizori.

În acest moment, Comisia Europeană refuză să divulge prețul de achiziție ale celor patru vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), produse de BioNTech/Pfizer, Universitatea Oxford/AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson.

Orice decizie privind renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală va fi luată de Consiliul TRIPS al OMC, care s-a reunit la 8-9 iunie, ocazie cu care Comisia a prezentat propunerea europeană ce nu conține o solicitare de derogare de la patente.

În cadrul unei dezbateri care a precedat adoptarea rezoluției, mai multe grupuri politice au pledat în favoarea unei astfel de derogări.

SUA au fost primele care au solicitate renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală în cazul vaccinurilor împotriva noului coronavirus.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: