duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 ianuarie, 2022

Comisia Europeană a adoptat marți, la solicitarea Republicii Moldova, propunerea privind o nouă operațiune de asistență macrofinanciară în valoare de până la 150 milioane euro.

30 milioane euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi și 120 milioane euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu, în condiții de favorabile finanțare. Această nouă asistență s-ar succeda celor două operațiuni similare anterioare, în cadrul cărora UE a acordat Moldovei o sumă totală de 160 milioane euro, începând din 2017.

Asistența macrofinanciară propusă de UE, mai trebuie să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a putea intra în vigoare și de efectuarea plăților. Sprijinul financiar decis de Bruxelles ar urma să însoțească noul program al FMI pentru această țară, aprobat la 20 decembrie 2021.


Republica Moldova este ajutată astfel să își acopere o parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea ar contribui la reducerea vulnerabilităților economiei legate de balanța de plăți pe termen scurt și de situația bugetară.

Operațiunea de asistență macrofinanciară propusă marți de Comisie apare la scurt timp după eliberarea unui grant de 60 de milioane euro pe care autoritățile de la Chișinău îl vor folosi pentru a face față crizei energetice.

Ca parte a Planului UE de redresare economică și reziliență, Comisia a alocat Republicii Moldova o sumă maximă de 600 de milioane euro pentru următorii trei ani.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În conformitate cu acest plan și cu prevederile Parteneriatul Estic, UE va continua să sprijine Moldova pe drumul său către redresarea economică deplină și implementarea de reforme.


Relația UE – Republica Moldova a cunoscut un reviniment după alegerea Maiei Sandu în funția de președinte al Republicii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: